Replik: Rent vatten och tvål kan förebygga antibiotikaresistensen
Sverige har historiskt sett haft ett stort engagemang för global hälsa, men behöver satsa mer på preventiva åtgärder. Det vore en effektiv åtgärd mot antibiotikaresistens, skriver Anna Nilsdotter och Andreas Berglöf, WaterAid Sverige.
Anna Nilsdotter och Andreas Berglöf
Generalsekreterare respektive policyrådgivare hälsa Wateraid SverigeAntibiotikaresistensen är ett av de största hoten mot global folkhälsa. Att fler får tillgång till rent vatten och tvål är en av de mest effektiva åtgärderna för att bekämpa problemet. WaterAid vill att regeringen prioriterar det preventiva arbetet i den kommande reformagendan för biståndet.
Glöm inte hygienen, Forssmed
I en debattartikel i Altinget presenterade socialminister Jakob Forssmed (KD) regeringens förslag för att stoppa antibiotikaresistensen. WaterAid välkomnar att Jakob Forssmed lyfter frågan och talar om arbetet för en mer ansvarsfull användning av antibiotika. Samtidigt menar vi att den svenska regeringen måste arbeta mer för preventiva åtgärder och oroas över att satsningar på rent vatten och hygien inte nämns som en central del av lösningen i debattartikeln. Sverige har historiskt sett haft ett stort engagemang för global hälsa, men behöver satsa mer på preventiva åtgärder i det arbetet. Det är en effektiv åtgärd mot antibiotikaresistens.
Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Hos sjukvården används antibiotika inom allt från cancerbehandlingar och kirurgi till förlossningsvård. Om antibiotikan inte fungerar kan till och med enklare infektioner få dödlig utgång. Frågan om antibiotikaresistens har länge förts fram av forskare, journalister och politiker. Samtidigt saknas ofta samtal om det förebyggande arbetet.
Bekämpa infektionerna först
Enligt beräkningar från WHO kan runt 70 procent av samtliga infektioner som drabbar människor i vårdmiljö förhindras om personal och patienter har tillgång till rent vatten och tvål. Att satsa på rent vatten, sanitet och hygien är en av de billigaste och mest effektiva åtgärderna för att bekämpa grundproblemet: infektionerna.
Bristen på rent vatten, hygien och sanitet inom vården får förödande konsekvenser i många länder.
Bristen på rent vatten, hygien och sanitet inom vården får förödande konsekvenser i många länder. Avsaknaden skapar ohygieniska miljöer där vårdpersonal rutinmässigt tvingas skriva ut antibiotika eftersom patienterna annars riskerar att bli sjukare än de var innan de kom dit. I många fall väljer patienter till och med att inte besöka vården. I WaterAids arbete i flera afrikanska länder söder om Sahara har vi bland annat sett att kvinnor i större omfattning väljer att föda hemma, på grund av risken för infektion vid förlossning. Därför är det nödvändigt att också ha fokus på preventiva åtgärder, så att vårdpersonal slipper över- och felanvända antibiotika.
Prioritera preventionen
Jakob Forssmed skriver att frågan om antibiotikaresistens behöver tas på stort allvar. Vi håller med, och uppmanar därför regeringen att prioritera de preventiva åtgärderna – tillgång till vatten, sanitet och hygien – i både den kommande reformagendan för biståndet och vid nästa års högnivåmöte om antibiotikaresistens som äger rum vid FN:s generalförsamling. Det är inte bara effektivt och billigt; det är avgörande för ett framgångsrikt resultat.
Forssmed: Så ska regeringen stoppa antibiotikaresistensen
I dag orsakas över 100 dödsfall varje dag inom EU, Island och Norge av antibiotikaresistenta infektioner. I framtidsscenarier uppskattas antimikrobiell resistens orsaka lika många dödsfall globalt per år som cancer och få allvarliga konsekvenser för världsekonomin, skriver socialminister Jakob Forssmed (KD).