Debatt

Lyssna på WHO – använd ansiktsmask

När man i andra länder ställer krav på användning av masker ägnar sig Folkhälsomyndigheten åt att varna för dem. Nu är det dags att myndigheten ändrar sina riktlinjer, skriver skyddsingenjör Krister Forsberg.

WHO:s Europachef Hans Kluge, iklädd andningsskydd. 
WHO:s Europachef Hans Kluge, iklädd andningsskydd. Foto: AP/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en intervju i Svenska Dagbladet riktar WHO:s Europachef Hans Kluge en varning till Sverige. På frågan om det inte är rimligt att lyfta restriktionerna som Sverige har gjort om runt 80 procent är fullvaccinerade svarar Kluge: ”Så länge som fallen fortsätter att öka är det inte tid att öppna upp och ta bort restriktioner. Det betyder inte att man måste stänga ner hela samhället, men man måste tänka förebyggande”.

Ansiktsmask särskilt viktigt

WHO:s uppmaning till Sverige är därför att strikt följa de tre reglerna: använd ansiktsmask, håll avstånd och tvätta händerna. Ansiktsmask är särskilt viktigt, menar Hans Kluge. ”Om vi uppnår 95 procents universell användning av mask skulle vi kunna rädda 188 000 liv av den halv miljon liv som vi kan förlora före februari 2022. Det visar tillförlitliga prognoser”. Det var inte första gången som Sverige uppmanades att använda masker. Uppmaningar som regeringen och Folkhälsomyndigheten aldrig har tagit på allvar.

Stefan Fors vid Region Stockholm har beräknat värsta scenario för dödlighet i covid-19. Bara i Stockholmsregionen kommer upp till 1 250 personer att avlida fram till sommaren, i hela landet rör det sig om 5 400 personer. Fors utgår ifrån att allmänheten inte använder någon form av mask.

Hur kan det vara möjligt, att vi i Sverige har en statsepidemiolog och myndighet som under hela pandemin, gång efter gång, tillåtits uttala sig med bristande kunskap och negativa attityd till munskydd? När man i andra länder ställer krav på användning av masker ägnar sig Folkhälsomyndigheten åt att varna för dem.

Folkhälsomyndigheten blottar sina okunskaper

Det är inte Folkhälsomyndighetens förtjänst att många har börjat använda andningsskydd i stället för de munskydd som rekommenderas. Myndigheten blottar sina okunskaper när man rekommenderar munskydd avsedda att skydda mot bakterier och inte virus. Folkhälsomyndigheten borde inse att de följer fel EU-direktiv.

Med tanke på vad som händer i våra grannländer borde varningsklockorna ringa

Glädjande är, att Riksdagsförvaltningen har placerat ut andningsskydd i riksdagshuset med särskild uppmaning till alla ovaccinerade att använda andningsskydd. Ändå anländer den svenska delegationen med Stefan Löfven i spetsen till Glasgow COP26 utan andningsskydd och möter Emmanuel Macron med sin stora delegation där alla använder masker. Minst en svensk delegat har insjuknat i covid-19.

Lyssna på WHO

Olika typ av mask

Andningsskydd
Filtrerande halvmask
Filterklass FFP3
Max 1 procent penetration av aerosoler (små partiklar)
Högst 5 procent inläckage

Andningsskydd
Filtrerande halvmask
Filterklass FFP2
Max 6 procent penetration av aerosoler* (små partiklar)
Högst 11 procent inläckage

Operationsmunskydd
Medicinska munskydd Typ II
98 procent bakteriell filtration av stora droppar*
Inga krav på högst läckage

Tygmask
Minst 3 lager tyg (bomull vanligast).
Lämpliga att använda under hel dag inomhus.

* Aerosoler svävar i luften i flera timmar. Droppar faller efter 1 meter.

Läs mer här.

I Coronakommissionens delbetänkande framgår att sköterskorna är den yrkeskategori som smittats mest, allra mest undersköterskor som finns inom äldrevården. Tyvärr har de äldre aldrig uppmanats att använda vare sig munskydd eller andningsskydd. För att inte få in smittan på äldreboendena igen måste andningsskydd filterklass FFP2 införas snarast. Det gäller även hemsjukvården.

Folkhälsomyndigheten borde för en gångs skull lyssna på WHO och i sina instruktioner ”Skydda dig själv och andra” lägga till ”använd andningsskydd minst FFP2” gällande alla ovaccinerade och riskgrupper. Övriga bör använda tygmask.

Vid förra veckans pressträff sa statsepidemiolog Anders Tegnell att vi ”uppenbart är inne i ytterligare en våg”. Risken finns att vi står inför samma läge som för ett år sedan. Med tanke på vad som händer i våra grannländer borde varningsklockorna ringa. Viruset tar alla tillfällen att spridas.

Nämnda personer

Anders Tegnell

Senior expert Folkhälsomyndigheten
Läkarexamen (Lunds uni., 1985), fil. dr infektionssjukdomar (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00