Kontroversiella vårdförslag att vänta under 2016

LAGSTIFTNING. Det är endast en handfull utredningar inom sjukvårdsminister Gabriel Wikströms ansvarsområde som ska bli färdiga under 2016, men de som kommer är politiskt intressanta. Det blir en flygande start i februari med utredningen om surrogatmödraskap – den lämnas dock till justitieminister Morgan Johansson.

Det är inte ett stort antal utredningar som kommer att lämnas över till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) under året som kommer, men flera som kan skapa politisk debatt. Och redan i februari lämnar utredningen om surrogatmödraskap sitt slutbetänkande – till justiteminister Morgan Johansson.
Det är inte ett stort antal utredningar som kommer att lämnas över till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) under året som kommer, men flera som kan skapa politisk debatt. Och redan i februari lämnar utredningen om surrogatmödraskap sitt slutbetänkande – till justiteminister Morgan Johansson.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

När riksdagen tidigare uppmanade den förra regeringen att se över frågan om surrogatmödraskap tog det stopp på det KD-styrda socialdepartementet. Till slut valde regeringen att placera frågan i en moderat famn – justitieminister Beatrice Ask tillsatte utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet.

När utredaren Eva Rosberg Wendel den 15 februari ska lämna över sitt slutbetänkande till justitieminister Morgan Johansson (S) är det frågan om att tillåta surrogatmödraskap där intresset är stort kring utredningens ställningstagande. Alla partier ville se en förutsättningslös utredning av frågan – förutom KD och V – men det är långt ifrån samma sak som att partierna har en färdig partilinje.

Utredningen ska också ta ställning till om embryodonation ska tillåtas.

Läs regeringens instruktioner till utredaren Kommittédirektiv 2013:70

Rökförbud på lekplatser?

Ett par veckor senare, den 1 mars, är det dags för ytterligare en utredning vars förslag lär väcka politisk debatt. Det är tobaksutredaren Göran Lundahl som i sitt slutbetänkande ska ta ställning till om rökning bör förbjudas på vissa allmänna platser, exempelvis "vid entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik, uteserveringar samt lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus som allmänheten har tillträde till".

Läs regeringens instruktioner till utredaren Kommittédirektiv 2015:16

Offentlighetsprincip i privata vårdsektorn

Därefter dröjer det ända till hösten innan det kommer en ny särskild utredning på vård- och hälsaområdet. Senast den 1 oktober ska utredaren Sigurd Heuman lämna över sitt betänkande till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om hur offentlighetsprincipen ska omfatta privat utförd, men offentligt finansierad, vård och omsorg.

En månad senare är det dags för nätdrogsutredaren Thomas Rolén att lämna över sina förslag på hur nya psykoaktiva substanser snabbare kan klassificeras som narkotika eller hälsofarliga substanser.

Läs regeringens instruktioner till utredaren Kommittédirektiv 2015:192

Attackerad utredning om apoteksmarkanden

Och senast på nyårsafton är det dags för det som av Moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren kallats "Sveriges onödigaste utredning", men av andra går under titeln Apoteksutredningen, att lämnas över till Gabriel Wikström av utredaren Åsa Kullgren.

Utredaren ska bland annat se över den geografiska tillgängligheten till apotek, en icke-fråga enligt de borgerliga partierna som stödjer sig på uppföljningar som visar att tillgången inte alls försämrats efter avregleringen av apoteksmarknaden.

Läs regeringens instruktioner till utredaren Kommittédirektiv 2015:11

Planerade lagförslag i vår

Förutom utredningar väntar naturligtvis även ett antal skarpa lagförslag från regeringen under våren, enligt listan över planerade propositioner som ska lämnas under våren. Bland annat kommer propositioner om:

  • Genomförandet av EU:s tobaksdirektiv, bland annat om förbud av mentolcigaratter och restriktioner för utformningen av förpackningar, 2 februari.
  • Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet, 22 mars, läs artikel på Altinget Vård&Hälsa här.
  • Uppföljning av smittskyddsläkemedel, 22 mars.
  • Om patientrörlighet inom EES – vissa kompletterande förslag, 22 mars
  • Läkemedel för särskilda behov, 22 mars
  • Om statlig ersättning till personer som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering, 22 mars
  • Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården 22 mars

Några lagförslag planeras att komma så sent, det vill säga i maj, att de behandlas i riksdagen först efter sommaren. Det handlar bland annat om utskrivning från sluten vård, behandling av spelmissbruk och försäkringsmedicinska utredningar.

Det aviserade lagförslaget om att kommunerna inte längre ska kunna stoppa landstingen från att starta sprututbytesprogram planeras först att vara klart i september.

 

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00