Debatt

"Ett samhälle för alla är roligare än rökning"

REPLIK. Genom att införa rökförbud på uteserveringar kan vi få en friskare befolkning och en bättre miljö, samtidigt som vi gör samhället till en plats för alla. Det skriver Unga Allergikers förbundsordförande Sofia Olsson i en replik till Muf:s Benjamin Dousa och John Weinerhall.

Sofia Olsson, förbundsordförande Unga Allergiker.
Sofia Olsson, förbundsordförande Unga Allergiker.Foto: UA
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Sofia Olsson
förbundsordförande Unga Allergiker

Benjamin Dousa, förbundsordförande för Muf, och John Weinerhall, distriktsordförande för Muf Östergötland, kritiserar regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar i Altinget 26/1. Enligt dem vill regeringen förbjuda allt som är roligt och de menar att det inte är en rättighet att slippa tobaksrök i det offentliga rummet.

Enligt Dousa och Weinerhall borde det vara upp till markägaren själv att sätta reglerna – och den som sedan inte gillar reglerna behöver inte vara där. Att säga att ”den som inte gillar reglerna behöver inte vara där”, visar på otroligt lite förståelse och empati för människor med andra förutsättningar än en själv. Astmatiker har till exempel inte valt sin funktionsnedsättning – men du kan välja att inte röka. Som astmatiker kan du i många fall inte
vistas i miljöer där det finns rök.

Hur viktigt är det att vissa ska få röka?

Menar då Dousa och Weinerhall att dessa människor inte ska kunna åka bussen till jobbet, ta en glass på en uteservering eller kunna gå till affären som alla andra? För att vissa ska få röka? Att rökning, som vi vet både skadar människor och miljö, kan anses viktigare än allas rättighet att kunna delta i samhället på lika villkor är svårt att förstå.

Fakta
Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.


Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på

Det är även svårt att förstå hur ett beroende av någonting som gör att du, och de i din omgivning, riskerar att dö i förtid av allt ifrån cancer till stroke är ”roligt”. Passiv rökning är skadligt för alla och det är extra skadligt för barn. Barn har trängre luftvägar än vuxna och deras immunförsvar och organ är inte färdigutvecklade vilket gör att de påverkas mer av röken än andra. Barn med astma, allergier eller överkänslighet, drabbas dessutom ännu
hårdare. Utöver att ge kortsiktiga konsekvenser som besvär i luftvägarna, näsan, ögonen och halsen kan det även ge långsiktiga konsekvenser som lungcancer, hjärtinfarkt, KOL och cancer i bihålorna.

Om vad som anses vara roligt

Passiv rökning kan dessutom utlösa astma hos friska barn. Även om ett barn i en barnvagn på en uteservering är friskt i dag, kan den passiva rökningen med andra ord leda till att det drabbas av astma i framtiden. Jag har svårt att se hur det är roligt.

Även om ett barn i en barnvagn på en uteservering är friskt i dag, kan den passiva rökningen med andra ord leda till att det drabbas av astma i framtiden. Jag har svårt att se hur det är roligt.

Rökning är även en stor miljöbov – tobaksodlingen leder inte bara till föroreningar och att marker töms på näringsämnen utan även till skogsskövling. För att inte nämna alla fimpar som hamnar i naturen. Tobak odlas dessutom främst i låginkomstländer, där arbetskraften är billigare och den tekniska utrustningen är mindre avancerad vilket påverkar både miljön och böndernas hälsa negativt. Jag har även svårt att se hur detta är roligt.

Ett samhälle för alla

År 2005 infördes rökförbud på alla Sveriges restauranger. Ett beslut som först mötte stor kritik men som senare (föga förvånande) hyllades; i dag är rökfria restauranger en både naturlig och uppskattad del av vår vardag. Allt för länge har ekonomiska intressen fått stå i vägen för ytterligare nödvändiga förändringar – nu är det dags att sätta barnens hälsa i första hand och även göra det offentliga rummet mer tillgängligt.

Genom att införa rökförbud på uteserveringar kan vi få en friskare befolkning och en bättre miljö, samtidigt som vi gör samhället till en plats för alla. Det tycker jag är roligt.

Dokumentation

Läs Muf:s debattartikel om tobaksförbudet

Muf: "Självklart ska man få röka på uteserveringar"

Det är inte upp till regeringen att besluta om rökförbud, restaurangägaren borde få bestämma över sin egen uteservering. Det är dags att regeringen slutar slösa energi på förmynderi, skriver Benjamin Dousa och John Weinerhall, Muf.E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00