Muf: "Självklart ska man få röka på uteserveringar"

DEBATT. Det är inte upp till regeringen att besluta om rökförbud, restaurangägaren borde få bestämma över sin egen uteservering. Det är dags att regeringen slutar slösa energi på förmynderi, skriver Benjamin Dousa och John Weinerhall, Muf.

Av: Benjamin Dousa, icke-rökare, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet
John Weinerhall, rökare, distriktsordförande MUF Östergötland

Enligt DN kommer regeringen inom kort fatta ett beslut om en lagrådsremiss angående en ny tobakslag. Den största förändringen kommer vara att rökning på uteserveringar förbjuds.

Samtidigt som flera viktiga kärnverksamheter går på knäna fortsätter regeringen förbjuda allt som är roligt i sann folkhälsoanda. Knappt varannan elev klarar grundskolan i förorten, gängkriminellas dödliga våld ökar och migrationskostnaderna är fortsatt skyhöga. Ändå väljer regeringen att prioritera att förbjuda rökning framför att ta tag i dessa allvarliga utmaningar.

Förbjuder det roliga

Även om du är den enda personen som sitter på en uteservering kommer det vara olagligt att tända en cigarett, trots att ingen människa störs av din cigarettrök. Inte ens e-cigaretter kommer vara tillåtet, trots att de bara producerar vattenånga. Förbudet kommer dessutom att införas vid entréer till lokaler, vid busshållplatser och idrottsplatser. Men det är inte det enda roliga som regeringen vill förbjuda.

Att regeringen har en förkärlek till att förstöra saker som är kul visste vi redan; höjd biomoms, alkoholskatt, godisskatt, förbud mot alkoglassar och åldersgräns på energidrycker för att bara nämna några exempel. Men nu får det vara nog, regeringen måste sluta förbjuda allt som är roligt.

Inte upp till regeringen

Restaurangägare borde få bestämma över sina uteserveringar och markägare över sin mark. Självklart ska de få finnas uteserveringar där man inte får röka, men det ska vara upp restaurangägaren att besluta om. En företagare är intresserad av att ha en lönsam verksamhet, kommer det fler gäster tack vare ett rökförbud kommer företagaren antagligen införa ett förbud. Helt utan socialdemokraternas tvingande lagstiftning.

Det är dåligt för hälsan att röka, ingen tvekan om saken, men lösningen är inte förbud på uteserveringar. Det är heller ingen rättighet att man ska slippa tobaksrök i det offentliga rummet. Låt restaurangägaren eller markägaren sätta reglerna. Den som inte gillar reglerna behöver inte vara där – vare sig det då råder rökförbud eller inte.

Regeringen måste prioritera om. Att blunda för att statens kärnverksamheter går på knäna och samtidigt lägga energi på förmynderi är absurt. Sverige behöver en regering som tar tag i de allvarliga utmaningarna, därför kommer vi jobba för att Alliansen ska vinna valet.

Forrige artikel "Psykisk ohälsa är inte del av naturligt åldrande" Næste artikel C: Antibiotikaresistensen kräver politiskt ledarskap C: Antibiotikaresistensen kräver politiskt ledarskap
 • Rapportera

  Bo Hellgren · Rökare mot Tobak

  Behovet av tobaksfria miljöer utomhus.

  Behovet av tobaksfria miljöer utomhus.
  Benjamin Dousa, icke-rökare, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet och John Weinerhall, rökare, distriktsordförande MUF Östergötland tycker att det är "Självklart ska man få röka på uteserveringar" och betrakta därmed tobaksbruket som ett privatgräl mellan rökare och icke-rökare !
  Vad de försöker bortse ifrån är att rökare/snusare är tobaksbrukets första och största offer och att nikotinberoendet gör att deras egna viljor och förnuft till stor del är satt ur funktion.
  Konflikter står i själva verket mellan tobaksbranschen ekonomiska vinstintressen och åtgärder för att förhindra att våra barn och barnbarn luras in i nikotinberoende.
  Trots all nuvarande lagstiftning handlar det hela i grunden om att sätta stopp för tobaksbranschens "geniala" affärsidé, som i praktiken handlar just om att lura våra barn och barnbarn in i nikotinberoende för att på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder.
  För Benjamin och Johan tycks att röka och snusa vara någon slags mänsklig rättighet som måste försvaras med motiveringen att allt som är roligt håller på att förbjudas i sann folkhälsoanda. Tydligtvis har båda fått begreppet frihet helt om bakfoten. Nikotinberoende är ingen frihet för rökare och snusare men däremot är tobaksfria miljöer en del av folkhälsan. Den folkhälsa om ingår i de viktiga kärnverksamheter i vårt samhälle som behöver prioriteras.
  Det behöves en omvärdering vad gäller tobaksfritt2025.se Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 om M skall kunna bli ett valbart partialternativ i valet hösten 2018.

 • Rapportera

  Peter Islander

  Inte roligt!

  Så roligt är det inte att röka...

 • Rapportera

  Bo Hellgren · Rökare mot Tobak

  MUf framställer sig som ett hälsopolitiskt skämt

  MUF tycker tydligtvis de skadeverkningar som att röka och snusa innebär sorglöst kan ignoreras på bekostnad av tobaksbranschen ekonomiska vinstintressen.

Professor om vaccin: “Vill man att folk ska dö i covid?”

Professor om vaccin: “Vill man att folk ska dö i covid?”

MASSVACCINERING. Motståndet mot covid-vaccin är starkt på sina håll i Sverige och EU. Forskaren Johan Farkas menar att vaccinmotståndet på sociala medier inte är representativt. Enligt professor Matti Sällberg, KI, har motståndet sjunkit.