Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag

EU-kommissionen vill med nya rekommendationer stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter i medlemsländerna. För de nordiska länderna är det en balansgång när EU tar initiativ inom området då det riskerar att krocka med den nordiska arbetsmarknadsmodellen. ”Förslaget är i grunden positivt – men vi kommer studera det i detalj”, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin välkomnar att EU-kommissionen vill stärka den sociala dialogen i medlemsländerna. 
LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin välkomnar att EU-kommissionen vill stärka den sociala dialogen i medlemsländerna. Foto: Johanna Geron, Pool/APTT, Claudio Bresciani/TT
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. Till skillnad från den infekterade frågan om lagstadgade minimilöner i EU-länderna så är EU-kommissionens senaste initiativ på arbetsmarknadsområdet inte lagligt bindande.

När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på onsdagen lade fram förslag på hur dialogen mellan arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – ska stärkas i medlemsländerna kom det i form av icke-bindande rekommendationer.

Ändå är det med största noggrannhet som de svenska parterna på arbetsmarknaden nu analyserar kommissionens förslag.  

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.