De kan vinna Vårdförbundspriset i år

En specialistsjuksköterska inom demens, en biomedicinsk analytiker och en sjuksköterska som drivit på frågan om hemmavård för cancerpatienter. Det är de tre finalister som kan ta hem Vårdförbundspriset för 2023.

Axel Hyttnäs Telin

Vårdförbundspriset är ett av Sveriges största hälso- och sjukvårdspriser. Vinnaren av priset får utöver äran en prissumma på 500 000 kronor.

Sylwia Kedzierska är biomedicinsk analytiker på Cytologilaboratoriet i Huddinge. Hon är nominerad eftersom hon har varit högst delaktig i utvecklandet av den personcentrerade vården på laboratoriet. ”Att lära nytt, dela med sig av kunskap och att utvecklas tillsammans är viktigt för henne”, lyder motiveringen.

Nominerad är också Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens på Västergårdens vård- och omsorgsboende, som drivs av Bräcke diakoni i Göteborg. Hon kom på idén om ett mottagningsrum nära boendet, vilket har lett till att ångestfyllda unga slipper att behöva ta sig till akutmottagningen.

Sjuksköterskan Amanda Ahlin såg svårt cancersjuka patienter ligga ensamma i slussrum med begränsade möjligheter till både frisk luft och mänsklig kontakt. Hennes engagemang för hemmavård har enligt motiveringen lett till en minskad ångest hos patienterna. Amanda Ahlin arbetar på hematologienheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Utses i november

Vårdförbundspriset arrangeras av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Prisceremonin äger rum den 28 november.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00