Debatt

CUF: "Ingen ska behöva vänta i månader för att få hjälp"

DEBATT. Skillnaderna i kötid till barn- och ungdomspsykiatrin mellan stad och land klyver Sveriges ungdomar. Ingen ska straffas för var man råkar bo, skriver CUF:s socialpolitiska talesperson Mathilda Laestadius.

"Utbrända, deprimerade eller nedstämda ungdomar bådar inte gott för Sveriges framtid." skriver Mathilda Laestadius, CUF, som vill se mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin och mer utbildning till lärare och kuratorer.
"Utbrända, deprimerade eller nedstämda ungdomar bådar inte gott för Sveriges framtid." skriver Mathilda Laestadius, CUF, som vill se mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin och mer utbildning till lärare och kuratorer.Foto: CUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Mathilda Laestadius (C)
socialpolitisk talesperson, Centerpartiets ungdomsförbund

Senast i sitt sommartal den 24 augusti lyfte Centerpartiets partiledare Annie Lööf frågan om barns och ungas psykiska ohälsa. Hon talade om sociala mediers tydliga baksida. Att var tredje ung utsatts för någon form av kränkning på nätet. Kränkningar så vanliga att det för vissa sker dagligen. Bakom skärmen kan du vara någon annan, anonym eller helt enkelt bara mer modig än vad du skulle vara i verkligheten – då är det enkelt att fälla en kränkande kommentar.

Andelen unga i åldern 16-24 år med psykiska symtom i form av ängslan, oro eller ångest har ökat från 20,5 procent år 2008-2009 till 28 procent år 2014-2015 enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Ökningen gäller både killar och tjejer. Det kan bero på betygsstress, prestationsångest, kränkningar och kommentarer.

Kötiderna klyver landet

Samtidigt växer köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Ingen människa, oavsett ålder eller kön, ska behöva uppleva psykisk ohälsa. Framförallt ska ingen behöva vänta i månader för att få hjälp. Skillnaden i kötid mellan stad och land klyver Sveriges ungdomar. Ingen ska straffas efter vilken bostadsort man råkar ha – vården måste finnas överallt och vara tillgänglig.

Öka tryggheten på nätet

Lärare och kuratorer måste få mer utbildning i hur dagens mobbning ser ut.

Resurser måste avsättas lokalt för att vården ska kunna utreda de bakomliggande problemen för varje individ så att denna kan få bästa möjliga vård. Resurser måste också avsättas nationellt för att bedriva forskning kring den ökning i psykisk ohälsa som vi ser i de yngre generationerna. En nationell handlingsplan för att öka tryggheten på internet och minska den psykiska ohälsan måste komma till skott. Att ta reda på varför fler ungdomar drabbas av psykisk ohälsa är ett måste för att kunna förebygga framtida fortsatt negativ utveckling.

Utbilda lärarna om dagens mobbning

Det finns saker vi kan göra redan nu. Skolan har en stor roll att tillsammans med föräldrar och vårdnadshavare se till att barn får en trygg miljö runt omkring sig. En stor del av barns och ungdomars vardag sker i dag via sociala medier. Då gäller det att hitta lösningar så att även internet blir en trygg plats. Lärare och kuratorer måste få mer utbildning i hur dagens mobbning ser ut. De har en stor roll i att vara uppmärksamma på tecken efter kränkningar i både skolans korridorer men också på internet. Internetkunskap och dialog i hur man lever schysst på internet kan vara saker som kan införas i skolundervisningen.

Inse att alla inte mår bra

Ungdomar är framtiden. Utbrända, deprimerade eller nedstämda ungdomar bådar inte gott för Sveriges framtid. Ungas psykiska hälsa måste därför prioriteras högre av Sveriges landsting. Utan att tumma på det fria vårdvalet eller avgiftsbelägga psykiatrin måste vi ta ett omtag och ge Sveriges unga en chans att få hjälp och må bra. Jag är stolt att min partiledare viger ett helt tal åt att prata om just psykisk ohälsa – ett tabubelagt ämne, men som drabbar så många varje dag. Det är just genom att normalisera tanken på att alla inte alltid mår så bra som vi kan få riktig förändring.

Dokumentation

Debatt om den psykiska ohälsan bland barn och unga – vad behöver göras?

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00