Bred internationell operation mot läkemedelsfifflare

LÄKEMEDEL. Ett 60-tal webbsidor som misstänks för olaglig försäljning av läkemedel har stängts ner i Sverige genom en omfattande insats från Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket.

Operationen som går under namnet Pangea VIII genomför varje år en kontrolloperation mot misstänkt illegal försäljning av läkemedel över nätet. Brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk från 115 länder deltog, vilket resulterade i att tusentals webbsidor stängts ner och 21 miljoner tabletter beslagtogs.

I Sverige deltog Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket. Tullverket har genomfört cirka 700 kontroller och beslagtagit över 26 000 tabletter, kapslar och ampuller, framförallt dopingmedel och narkotikaklassade läkemedel. Polisen har framförallt fokuserat på webbsidorna som säljer läkemedlen och stängt ner över 60 hemsidor.

– Vi har gjort ett bra resultat i år med tanke på det stora antalet försändelser som skickas. Genom samverkan med polisen och Läkemedelsverket ökar vi vår kunskap om smugglingen av illegala läkemedel, kommenterar Mats Pettersson, operativ samordnare Pangea VIII vid Tullverket, i ett pressmeddelande.

Login