Borgerligheten oenig kring åldersbedömningar

ENSAMKOMMANDE. Folkpartiet och Moderaterna vill att Migrationsverket återupptar de medicinska åldersbedömningarna av asylsökande. Om inte barnläkarna vill göra utredningarna, får det organiseras i en särskild enhet vid sjukhus eller myndighet, anser riksdagsledamot Fredrik Malm (FP).

Johanna Alskog

Regeringen ligger än så länge lågt i frågan om att återuppta användningen av medicinska åldersbedömningar i de fall det är osäkert om en asylsökande är över eller under 18 år. Allianspartierna däremot är mycket splittrade i frågan.

Moderaterna och Folkpartiet vill att Migrationsverket ska återuppta de medicinska bedömningarna, och utföra dem enligt rådande rekommendationer från Socialstyrelsen. För Folkpartiets migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm handlar det om att få ett så brett underlag som möjligt för den totala bedömningen av personens ålder.

– Det är för att få en bättre helhet. Om man lyssnar på dem som är emot medicinska åldersbedömningar, kan man få uppfattningen att det bara är till den asylsökandes nackdel. Vilket naturligtvis inte är fallet, säger han.

Bevisbördan på asylsökande

I dag använder Migrationsverket medicinska åldersbedömningar enbart när den asylsökande själv har lämnat in en sådan för att stärka sin sak, bevisbördan om ålder ligger på den asylsökande. Men det är mycket svårt att hitta läkare som vill göra bedömningarna, då Barnläkarföreningen inte rekommenderar sina medlemmar att utföra dem på grund av hur resultaten har hanterats och tolkats av Migrationsverket.

Vill inte barnläkarna göra undersökningarna, vilket de är lämpligast att göra enligt Socialstyrelsens nuvarande rekommendationer, får det organiseras på annat sätt, föreslår Fredrik Malm.

– Om det är sådana protester att ingen vill utföra det kan man i stället inrätta en särskild enhet där man genomför det, vid någon myndighet eller sjukhus. I sista hand hitta läkare i utlandet.

KD varnar för ökad rättsosäkerhet

Kristdemokraternas Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, och Fredrik Malm är eniga om att åldersbedömningarna måste vara så säkra som möjligt. Men enligt Emma Henriksson bidrar den nuvarande formen av medicinsk åldersbedömning inte alls till ökad säkerhet, utan tvärtom till ökad rättsosäkerhet.

– Det finns en extremt stor osäkerhet i de här bedömningarna. Problemet är att resultatet har använts som en exakt siffra. Tolkningen är det som är det stora problemet, säger Emma Henriksson.

Kristdemokraterna vänder sig inte emot att den asylsökande själv ska kunna begära en medicinsk åldersbedömning, utan att det åter ska användas i större utsträckning på det sätt Moderaterna och Folkpartiet vill.

– Skulle någon hitta en säker metod att göra medicinska åldersbedömningar, då har vi inget emot det, säger Emma Henriksson.

Dokumentation

Socialstyrelsen arbetar med en forskningsöversikt för medicinska åldersbedömningar. Problemet, enligt Socialstyrelsen, är att hitta en metod som både är vetenskaplig och som fungerar i asylsystemet. Läs mer i tidigare artikel på Altinget:

Åldersbedömningar av asylsökande ur spel

Dagens system med medicinsk åldersbedömning av asylsökande barn fungerar inte. I vår kommer eventuellt nya rekommendationer från Socialstyrelsen.


Nämnda personer

Emma Henriksson

Tillträdande generalsekreterare för Famna, särskild utredare inom suicidprevention
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Fredrik Malm

Riksdagsledamot (L), ordförande i utbildningsutskottet, andre vice partiordförande, skolpolitisk talesperson
Statskunskap, historia och nationalekonomi (Stockholms uni. och Uppsala uni. 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00