Agera innan den svenska läkemedelsindustrins konkurrenskraft försämras, regeringen
Vi ser en växande trend där regleringar inom life science flyttas till EU-nivå. Därför är det avgörande att Sverige aktivt försvarar sina intressen som betydelsefullt innovationsland. Det skriver Staffan Gustavsson och Josefin Skogsberg, Boehringer Ingelheim.
Staffan Gustavsson och Josefin Skogsberg
Head Market Access och Public Affairs Boehringer Ingelheim respektive Medical Director Boehringer IngelheimEU-kommissionens förslag om ett nytt läkemedelsregelverk väcker viktiga frågor om Sveriges och Europas framtid inom life science. Förvisso är en modernisering av lagstiftningen nödvändig för att följa den allmänna utvecklingen och medicinska framsteg, men en förutsättning är att detta inte hämmar vår innovationskraft.
Läkemedelsindustrins framtid står på spel
Förslaget, i dess nuvarande form, utmanar allvarligt framtiden för den forskande läkemedelsindustrins konkurrenskraft och investeringar inom EU och i Sverige. Detta underminerar i förlängningen medborgarnas tillgång till läkemedel och innovativ hälso- och sjukvård – något ingen önskar.
Nyligen arrangerade socialutskottet en öppen utfrågning om det nya EU-förslaget kring läkemedelslagstiftning. Ett vällovligt initiativ som tydligt visade hur komplex och hur skyndsamt frågan behöver hanteras av politiken. Därför uppmanar vi regeringen och ansvariga politiker att agera omgående och beslutsamt. Ni behöver engagera er mer aktivt i de kommande förhandlingarna inom EU för att driva en svensk position med fokus på forskning och utveckling. Det finns inget skäl att avvakta.
Läkemedelsbranschen i Sverige är en viktig del av landets ekonomi och har en betydande inverkan på flera områden. Dess exportintäkter och positiva inverkan på handelsbalansen, BNP och sysselsättning bidrar till Sveriges ekonomiska välstånd. Faktum är att läkemedel är den tredje största exportvaran från Sverige.
Skydda immateriella rättigheter
Branschen sysselsätter mer än 15 000 människor i Sverige. Varje anställd bidrog i genomsnitt med 4,5 miljoner kronor till Sveriges BNP år 2020. Det är ett genomsnittligt förädlingsvärde som är nära fyra gånger så högt som för snittet i näringslivet.
Vi som företag delar EU-kommissionens huvudsakliga målsättningar att minska ojämlik tillgång till nya läkemedel samt att ge incitament för forskning och utveckling som gynnar Europas patienter samt vår konkurrenskraft. Olika delar av utkastet har dock skapat stor oro – bland annat den del som handlar om minskad tid för det generella dataskyddet. Detta kan jämföras med Tyskland där stödet för ett bibehållet dataskydd är uttalat. Här behöver Sverige ta position och tala klarspråk.
Sverige har alla förutsättningar att vara en ledande life science-nation.
Villkor för immateriella rättigheter påverkar direkt möjligheter för investering i forskning och innovation. Enligt en nyligen publicerad rapport från Efpia förväntas de föreslagna förkortade dataskyddstiderna inom EU mer än halvera investeringarna i sektorn inom EU under de närmaste 15 åren. Sveriges regering har en historia av att stå upp för IP-frågor inom EU. Dataskydd är en IP-fråga som regeringen aktivt bör verka för att skydda.
Stå upp för Sverige
Om Sverige även fortsättningsvis ska ses som ett land där innovation värdesätts och som är attraktivt att investera och bedriva verksamhet i, är det viktigt att regeringen tydligt står upp för att det finns tydliga villkor och incitament för fortsatta och ökande investeringar inom Life Science-sektorn.
Sverige har alla förutsättningar att vara en ledande life science-nation. Vi har en stark infrastruktur för forskning, ett högkvalitativt hälso- och sjukvårdssystem och vi är världsledande inom innovation. Vi ser en växande trend där regleringar inom life science flyttas till EU-nivå och det är därför avgörande att Sverige aktivt försvarar sina intressen som betydelsefullt innovationsland. Och i detta behöver life science-sektorn starkt stöd från den svenska regeringen.
Som företrädare för ett europeiskt, forskningsintensivt och familjeägt läkemedelsföretag med betydande verksamhet i Sverige, uppmanar vi nu den svenska regeringen att agera beslutsamt och än mer aktivt engagera sig i de kommande förhandlingarna inom EU för att driva en svensk position med fokus på konkurrenskraft samt forskning och utveckling. Detta är en angelägen uppgift som kan leda till ett förutsägbart system, ökad innovationskraft och i slutändan bättre vård för alla patienter.