Debatt

M och KD: Sverige kan bli första landet att utrota livmoderhalscancer

För att lyckas utrota livmoderhalscancer krävs en tydlig och konkret nationell handlingsplan. Den plan vi har föreslagit riksdagen – och som nu blir verklighet – kan på fem till sju år helt utrota cancerformen, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD) och Camilla Waltersson Grönvall (M).

”Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår att regeringen ger i uppdrag att genomföra en så kallad catch-up vaccination.”
”Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår att regeringen ger i uppdrag att genomföra en så kallad catch-up vaccination.”Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT
Acko Ankarberg Johansson
Camilla Waltersson Grönvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Livmoderhalscancer är en sjukdom som utvecklas långsamt. Symptom framträder ofta inte vilket gör att cancern kan förbli oupptäckt under en tid. Trots ett väl utbyggt program för screening – där tidiga upptäckter av sjukdomen kan göras – drabbas ändå 500 kvinnor per år. Det är 500 för många.

Världshälsoorganisationen har sedan tidigare satt upp ett mål om global utrotning av livmoderhalscancer. I många länder har ambitiösa program för detta påbörjats med mål om att helt eliminera sjukdomen. Detta har ännu inte gjorts i Sverige. Det vägrar Moderaterna och Kristdemokraterna acceptera.

Krävs nationell handlingsplan

Siffror från det Nationella kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention visar glädjande nog på positiva trender inom området. Exempelvis sjunker svarstiderna för cellprov, vilket är mycket viktigt för att upptäcka livmoderhalscancer i tid. Därtill får i dag ungefär nio av tio svenska kvinnor i åldrarna 50 till 75 år ett cellprov eller en kallelse för genomförande av screening. Dock nöjer vi oss inte där.

För att lyckas utrota livmoderhalscancer krävs en tydlig och konkret nationell handlingsplan. Den plan vi har föreslagit riksdagen – och som nu blir verklighet – kan på fem till sju år helt utrota cancerformen. Denna handlingsplan består av främst två delar:

  • Catch-up screening

Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår att regeringen ger i uppdrag att genomföra en så kallad catch-up screening. Detta innebär att de kvinnor som i dag passerat den övre åldersgränsen för det nationella screeningprogrammet ska bli erbjudna screening. Risken för livmoderhalscancer är som störst för äldre kvinnor som inte deltagit i screeningprogrammet under en lång tid. Dessa kvinnor ska kunna få delta i programmet fullt ut – oavsett ålder.

  • Catch-up vaccination

Moderaterna och Kristdemokraterna föreslår att regeringen ger i uppdrag att genomföra en så kallad catch-up vaccination. I 23 eller 26 års ålder blir kvinnor erbjudna sin första screening för livmoderhalscancer. I samband med denna kan dessa erbjudas en vaccination mot cancerformen och då få ett mycket gott skydd för framtiden. Vaccin har tidigare hjälpt oss utrota många sjukdomar. Något som också är möjligt för livmoderhalscancer.

Satsningen måste vara nationell

Arbetet ska ledas av det Nationella kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention och Nationella arbetsgruppen, vilka är knutna till Karolinska institutet. Genomförandet bör ske i nära samarbete och samverkan med de sex Regionala cancercentrum i samverkan. På detta sätt tas nödvändig expertis och erfarenhet tillvara på. Därtill är det av största vikt att den här satsningen är nationell. Ansvaret får inte splittras upp i olika delar, utan måste vara nationellt samordnad och följas upp regelbundet. På så sätt säkerställs kvalitet och effektivitet.

Viktigt steg

Moderaterna och Kristdemokraterna finner ingen anledning att vänta med detta. Därför är det glädjande att riksdagen nu ställt sig bakom våra förslag och stöttar våra strävanden mot ett Sverige fritt från livmoderhalscancer.

500 fall per år är 500 för många. Med långsiktighet och systematik kommer vi att kunna sätta stopp för onödigt lidande och på sikt utrota livmoderhalscancer. Förra veckan tog vi ytterligare steg för det.

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00