Om  
Roger Haddad

Roger Haddad ska utreda Sverigekursen

Roger Haddad (L), oppositionsråd i Västerås och tidigare riksdagsledamot, utses till utredare av den obligatoriska kurs som Tidöpariterna vill ska krävas för att nyanlända ska få rätt till bidrag. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Rebecka Prahl

Tidöpartierna vill införa en ”Sverigekurs”, en obligatorisk kurs i svenska, samhällskunskap och svenska värderingar för nyanlända som fått ett uppehållstillstånd i Sverige, som ska krävas för att få rätt till bidrag. 

– Alla människor som kommer till Sverige ska lära sig svenska och få kunskaper om hur det svenska samhället fungerar, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff. 

Innehållet ska ha ett fokus på jämställdhet, religionsfrihet och samhällets övriga grundläggande värderingar och avslutas med ett prov, enligt Pehrson. 

Liberal utreder

Till utredare utses Roger Haddad (L), oppositionsråd i Västerås. Haddad har tidigare varit riksdagsledamot talesperson för paritet i både skol- och arbetsmarknadsfrågor. 

– Just utrikesfödda kvinnor drabbas särskilt av utanförskapet i samhället, där man kanske inte har fått ta del av den här viktiga samhällsinformationen. Det är inte ovanligt att informationen inte ges till våra nyanlända, säger Roger Haddad på pressträffen.

– Det är ett problem. Det riskerar att man utnyttjas av mörka krafter.

Utredningen ska redovisas senast den 21 februari 2025.

Läs också

Nämnda personer

Roger Haddad

Oppositionsråd (L) Västerås, särskild utredare för Sverigekursen
Pol. mag. i statsvetenskap (Mittuniversitetet, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00