Efter kritiken – Thorengruppen byter ägare och styrelse

Thorengruppen byter ut ägare, styrelse och ledning. Det efter att Skolinspektionen riktat hård kritik mot koncernen. 

Nyligen drog Skolinspektionen in tillståndet för Thoren Business School Stockholm att bedriva naturvetenskapsprogrammet.
Nyligen drog Skolinspektionen in tillståndet för Thoren Business School Stockholm att bedriva naturvetenskapsprogrammet.Foto: Johan Nilsson/TT
Rebecka Prahl

Efter upprepad kritik från Skolinspektionen har Thorengruppen valt att göra ett omtag. I januari fick koncernen en ny vd och nu säljer grundaren Raja Thorén bolaget och hela styrelsen byts ut.

Fredrik Geijer, som tidigare varit kommunchef i Trelleborg och Halmstad, är ny ordförande.

– Vi måste göra om och göra rätt. Nu har vi tillsatt en helt ny styrning, med relevant och gedigen kompetens både vad gäller pedagogik, juridik men inte minst operativ ledning. Fokus nu är ett systematiskt kvalitetsarbete för att åtgärda de utvecklingsområden som vår tillsynsmyndighet har påpekat, säger han i ett pressmeddelande

Till ledamöter utses Sofia Henderup, utbildningschef i Vellinge kommun, Tage Nordkvist och Nils-Olof Ekholm. Nya ägare är Johan Nylén och Petter Samlin. 

Indraget tillstånd

Senast i går kom ett beslut från Skolinspektionen om att dra in tillståndet för en av Thorengruppens skolor i Stockholm att bedriva undervisning i naturvetenskap. Det efter att ”det under lång tid förekommit allvarliga brister i utbildningen”, skriver Skolinspektionen. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00