Debatt

Varken Sverige eller byggbranschen har råd med ett nytt kompetenstapp, Carlson

Byggkrisen i Sverige växer – för varje dag som går. Den stora frågan är nu: Vad gör regeringen och Andreas Carlson? Det skriver riksdagsledamot Serkan Köse (S). 

”Utveckling inom byggbranschen berör inte enbart ekonomin utan även individers liv och försörjningsmöjligheter”, skriver debattören. 
”Utveckling inom byggbranschen berör inte enbart ekonomin utan även individers liv och försörjningsmöjligheter”, skriver debattören. Foto: Judit Nilsson, Ali Lorestani/TT
Serkan Köse
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För varje dag som går förvärras krisen inom byggbranschen.

Nya siffror för februari från Creditsafe bekräftar allvaret i situationen. Antalet konkurser har ökat med 84 procent. Samtidigt har över 9 000 anställda varslats om uppsägning under 2023.

Risk för ett betydande kompetenstapp 

Utveckling inom byggbranschen berör inte enbart ekonomin utan även individers
liv och försörjningsmöjligheter.

Regeringens i dag enda svar är inflationsbekämpning samt ett under sex månader förhöjt rotavdrag.

Branschens företrädare varnar för ett betydande kompetenstapp, liknande det som inträffade efter 90-talskrisen, då branschen permanent förlorade 20 000 byggnadsarbetare.

Svaret? Förhöjt rotavdrag 

Regeringens i dag enda svar är inflationsbekämpning samt ett under sex månader förhöjt rotavdrag. Det är verkligen få på marknaden som tror att det kommer att räcka för att vända krisen inom byggbranschen.

Altingets gratis nyhetsbrev

Tvärtom pekar fler på att konkurserna ökar, att varslen fortsätter att stiga och att det kommer att råda en stor kompetensbrist den dag då byggandet återigen tar fart. Flera bedömare talar om sju svåra år innan denna eventuella vändning kommer, speciellt då regeringen saknar ett ekonomiskt program för att lösa bostadskrisen.

Dags för regeringen att agera 

Nu är det dags för regeringen, med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i spetsen, att ta tag i krisen. Vad ska regeringen vidta för åtgärder för att milda krisen? 

För varken byggbranschen, eller Sverige, har råd med ett komptetenstapp som skedde under 90-talskrisen. 

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00