Undantagsregler för att skolor ska ta emot fler nyanlända

INTEGRATION. Kommunala skolor får undantag från närhetsprincipen och friskolor får ta emot nyanlända i en speciell kvot vid sidan av den reguljära kön. Det föreslår regeringens utredare Ebba Östlin.

Foto: Altinget
Mattias Croneborg

Regeringen har låtit Ebba Östlin (S), ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka, snabbutreda hur man kan få en jämnare fördelning av nyanlända i Sveriges skolor. På fredagen överlämnades utredningen till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Utredningen tillsattes i december och har blivit klar på exceptionell kort tid. Även beredningen framöver kommer att gå osedvanligt snabbt.

– Ska vi klara det här i tid och ska vi säkerställa att vi inte fortsätter i samma situation som 2014 när en så liten del av skolorna tog emot en stor del av de nyanlända. Då måste vi ändra reglerna snabbt, säger Gustav Fridolin till Altinget.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU

Vad händer nu?

Utredningen skickas i dag ut på remiss i två veckor sedan vidtar beredning i Regeringskansliet som beräknas vara klar den 28 april då regeringens överlämnar en proposition till riksdagen. Tanken är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli 2016 och att det ska gälla  från och med höstterminen. Utredningen är en del av överenskommelsen med Alliansen. Därmed finns ett brett politiskt stöd i riksdagen för förslagen.

 Länk till utredningen SOU 2016:9


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.