SULF vill ha rättslig prövning av lärarundantaget

Frågan om huruvida lärosäten ska ha rätt att använda universitetslärares utbildningsmaterial utan att be om lov har diskuterats länge. Nu vill Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) pröva saken rättsligt. 

Annika Wahlström, förbundsjurist på SULF.
Annika Wahlström, förbundsjurist på SULF.Foto: Stefan Tell
Ditte Roslund

I normala fall är tumregeln att arbetsgivaren har rätt att nyttja verk som är skapade inom ramen för en anställning. Men inom universitet och högskolor har en annan tolkningsprincip vuxit fram, som innebär att lärare och forskare behåller upphovsrätten till sina verk. Principen kallas ”det upphovsrättsliga lärarundantaget”. 

Huruvida principen verkligen ska gälla eller inte har diskuterats länge, och flera lärosäten har tagit fram egna riktlinjer för nyttjanderätt till undervisningsmaterial, skriver Universitetsläraren

Enligt SULF är universitetslärare normalt sett inte anställda för att skapa utbildningsmaterial, utan för att undervisa. Väljer läraren ändå att skapa ett eget material ligger det utanför arbetsskyldigheten i anställningen, vilket innebär att arbetsgivaren inte borde ha automatisk nyttjanderätt för materialet. Dessutom är lärarundantaget praxis, menar förbundet. Nu vill alltså SULF testa principen rättsligt. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00