Studier efter komvux lönar sig – även för äldre

Högskolestudier efter komvux höjer årslönen med 75 000 kronor. Att studera på högskola efter att ha läst in behörighet på komvux har varit lönsamt även för äldre personer med arbetslivserfarenhet. Det visar en ny rapport från SNS.

Foto: Jan Samuelsson/TT
Rebecka Prahl

Nationalekonomen Linn Karlsson har undersökt om komvux är en träffsäker åtgärd genom att titta på hur många som får anställning och hur löneutvecklingen ser ut för personer som gått vidare till högskolestudier efter att ha läst på komvux. 

I studien finner hon ”relativt stora positiva effekter på både lön och sysselsättning bland de som valde att fortsätta studier efter komvux”. De som gick vidare till högskolan efter komvux hade i genomsnitt nästan 75 000 kronor högre årslön före skatt än de som gick ut i arbetslivet direkt. 

– Både individer och samhälle tjänar på att lågutbildade får möjlighet att studera på komvux och högskola. Det ger anledning att satsa på goda grundförutsättningar för alla att vidareutbilda sig lite senare i livet, säger Karlsson i ett pressmeddelande. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00