Debatt

Slutreplik: Ni är inte trovärdiga i denna fråga

SLUTREPLIK. Ett hållbart samhälle för Sveriges studenter kräver effektiva och långsiktiga åtgärder, Centerstudenter är helt enkelt inte trovärdiga i detta, skriver Gröna studenter i sin slutreplik till Centerstudenter.

<div>Malte Roos och Rebecka Le Moine, båda språkrör för&nbsp;Gröna Studenter, vill ha åtgärder för att skapa hållbara studentliv.</div>
Malte Roos och Rebecka Le Moine, båda språkrör för Gröna Studenter, vill ha åtgärder för att skapa hållbara studentliv.
Foto: Gröna studenter
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Malte Roos
Språkrör Gröna Studenter
Rebecka Le Moine
Språkrör Gröna Studenter
 
I sin replik till vår debattartikel riktar Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael kritik mot regeringens miljöpolitik som han kallar “ineffektiv”. Han hyllar istället Centerpartiets egna satsningar, men nämner inte med ett ord vilka dessa är. Det är symptomatiskt för Centerpartiet som är måna om att vara emot Miljöpartiets klimatpolitiska förslag, men som sällan presenterar egna förslag för att minska utsläppen.

Inte trovärdiga i klimatfrågan

De åtgärder som Centerstudenter kallar ineffektiva inkluderar bland annat Klimatklivet, som enligt Naturvårdsverkets analys från hösten 2017 genom direkta och indirekta effekter beräknas minska utsläppen med ungefär 2,4-3,0 miljoner ton CO2e per år, främst inom transportsektorn. Naturvårdsverket skrev så sent som i april i år att Klimatklivet “spelar [...] en viktig roll i omställningen och ger ökade möjligheter att nå utsläppsmålen till 2030”. Denna och andra åtgärder som C vill skära bort kostar pengar, men är direkt nödvändiga för att Sverige ska ha en chans att nå målet om nettonollutsläpp 2045 och leva upp till Parisavtalet. Centerstudenter är helt enkelt inte trovärdiga i klimatfrågan.

Satsa på gröna trafiklösningar

Gröna Studenter ser till skillnad från Centerstudenter heller inte att skyddandet av värdefull natur behöver stå emot ökat bostadsbyggande. I en tid av massutrotning av växt- och djurarter är det extra viktigt att Sverige står fast vid våra mål om skydd av biologisk mångfald, och istället hittar lösningar där både människor och djur har plats att leva. Här är förtätning av våra städer, avskaffade p-normer samt satsningar på grönare trafiklösningar långt bättre åtgärder än att rita om naturreservat.

Marknadshyror försvårar för studenter

Tvärtemot vad Habtemichael hävdar ökar dessutom antalet hyresrätter med rimliga hyror, vilket är ett tydligt exempel på att regeringens politik ger resultat. Bostadskrisen är inte löst, och Gröna Studenter lyfte ett antal nödvändiga åtgärder i vår förra debattartikel, men det ökade bostadsbyggandet är ett bevis på en relativt lyckad rödgrön bostadspolitik. Centerstudenters eget förslag om införande av marknadshyror skulle dessutom leda till kraftigt höjda hyror och på så sätt göra ännu fler bostäder otillgängliga för studenter. Motsatsen till fler bostäder för kapitalsvaga grupper, alltså.

Tydligare ansvar för lärosätena

Det är glädjande att höra att Centerstudenter delar Gröna Studenters oro över den ökande psykiska ohälsan bland studenter och unga vuxna. Det är en fråga som kräver aktivt arbete från regering, riksdag och landsting, och vi ser gärna en bred överenskommelse kring åtgärder för att förbättra ungas psykiska hälsa. Vi hoppas att Centerstudenter därför ställer sig bakom våra förslag om en köfri barn- och ungdomspsykiatri, ökade anslag till studenthälsan och tydligare rehabiliteringsansvar för lärosätena.

Gröna Studenter skäms inte över att vara det studentförbund som tar kampen för ett hållbart studentliv på störst allvar. Ska vi skapa ett hållbart samhälle för Sveriges studenter så krävs det effektiva och långsiktiga åtgärder. Det är det bara Gröna Studenter som erbjuder.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

Replik: Sluta slå er för bröstet om klimatnytta

Vi har samma miljöambitioner som Gröna studenter, men vägen dit ser annorlunda ut. Det blir inte mer klimatnytta med endast ökade resurser, skriver Naod Habtemichael, förbundsordförande Centerstudenter.

Gröna studenter: Bygg fler klimatsmarta hyresrätter

Gröna studenter vill ändra skattesystemet så att det blir mer lönsamt att bygga klimatsmarta hyresrätter som studenter har råd med.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00