Skolverkets budgetplan för att klara uppdraget: ”Lösningen är inte alltid mer pengar”

Efter att regeringen kapade Skolverkets budget för kvalitetsdialoger med huvudmännen har myndigheten sett över uppdraget och avvaktat med att öppna nya kontor. Nu föreslår Skolverket en lösning för hur arbetet ska fortsätta som planerat.  

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Sedan drygt ett år tillbaka arbetar Skolverket med ett uppdrag om insatser för ökad kvalitet och likvärdighet i skolan. Där ingår regionalisering, framtagande av ett nationellt kvalitetssystem och genomförandet av kvalitetsdialoger med huvudmän. 

Men i regeringens budget för 2023 kapades satsningen med huvudmännen med 61 miljoner. Och från 2024 vill regeringen minska anslaget med 85 miljoner kronor. Trots det ligger uppdraget kvar.  

– Vi ser ett mycket stort värde av att kunna ha de här kvalitetsdialogerna. Att vi möter huvudmännen och diskuterar nulägesbilden och vad som behöver utvecklas. De signalerna har vi även fått från politiken, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, till Altinget i februari när han meddelade att myndigheten höll på att se över uppdraget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00