S: Killar hamnar efter i tjejskolan

I en skola som blivit anpassad efter studievana tjejer hamnar killarna efter. Amalia Rud Pedersen (S), som leder en av arbetsgrupperna som ska peka ut riktningen för S nya politik, vill att partiet vänder blicken mot Finland.

”Det är helt uppenbart att Sverige, men faktiskt också vi socialdemokrater behöver göra mer och säkerligen annorlunda”, säger Tobias Baudin vid en pressträff.
”Det är helt uppenbart att Sverige, men faktiskt också vi socialdemokrater behöver göra mer och säkerligen annorlunda”, säger Tobias Baudin vid en pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda OlssonAnders GustafssonRebecka Prahl

Elva arbetsgrupper jobbar sedan i våras för att utforma Socialdemokraternas politik och riktning framöver. När fyra av grupperna nu presenterar sina analyser av samhällsproblemen och partiets ställning är det mot bakgrund av vad partisekreterare Tobias Baudin kallar en tuffare verklighet. 

– Det är helt uppenbart att Sverige, men faktiskt också vi Socialdemokrater behöver göra mer och säkerligen annorlunda, säger han vid en pressträff.

Riksdagsledamoten Teresa Carvalho leder partiets arbete för att möta gängkriminaliteten och nyrekryteringen och menar att det finns anledning till självkritik. Den generella välfärden med en jämlik skola är enligt Carvalho ett av de viktigaste brottsförebyggande verktygen, men hon konstaterar samtidigt att det tar tid.

– Vårt parti har haft en övertro på vad de generella (välfärds)systemen kan göra för att motverka specifika brottsproblem. Således har vi ägnat oss för lite åt att utveckla en mer träffsäker politik för att motverka just gängkriminaliteten, säger hon.

”För milda straff”

Som orsak till gängkriminalitetens utveckling pekar Carvalho bland annat på en för stor invandring, för dåligt fungerande integration och en otillräcklig förmåga att vidta åtgärder i tid. Socialdemokraterna har släpat efter när det gäller utökade polisiära befogenheter och straffskärpningar, anser Carvalho.

– Unga grova brottslingar har fått för milda straff och påföljderna för vapenbrott har inte skärpts tillräckligt i takt med våldsutvecklingen, säger hon och pekar på att skarpa åtgärder hade behövts redan för tio år sedan.

– Men i stället tilläts snöbollen att hamna i rullning och här står vi nu i dag med en situation som inte fullt ut låter sig tuktas med gårdagens metoder. {{quote:12871:r}}

Kritiserar valbudskap

Även Amalia Rud Pedersen, som valdes in i riksdagen förra året, kritiserar partiet. Socialdemokraterna gjorde återigen ett svagt val bland förstagångsväljarna 2022, och enligt Rud Pedersen missar partiet att ta ungas syn på samhället i beaktning. Hon är även kritisk till det budskap partiet drev i förra valrörelsen.

– Unga letar efter konkreta förslag som ökar tryggheten i vardagen och har svårt att relatera till förslag som att ”Ta tillbaka kontrollen över välfärden”, för man har aldrig upplevt någon kontroll, säger hon.

– Man upplever inte att samhället har blivit bättre och därför så misstror man också gemensamma lösningar från politikens sida. 

Tjejskola

Rud Pedersen leder gruppen ”En ung generation med framtidstro” och pekar också på skolans misslyckande och vad hon kallar utvecklingen av en tjejskola. 

– I en skola som har blivit mer anpassad efter studievana tjejer så hamnar killarna efter redan från första uppropet, säger hon.

– Som konsekvens kan vi i dag se unga killar som väljer gängen i stället för skolbänken.

I stället behöver vi vända blicken mot Finland menar Rud Pedersen. 

– Man kan se att unga killar i flera nordiska länder lyckas sämre. Men Finland sticker ut. I Sverige sätter vi in resurser i sjuan-åttan-nian för att minska skillnaderna och se till att killarna kommer in på gymnasiet.

– I Finland sätter man in de resurserna i ettan och tvåan. Där är de språkliga skillnaderna mycket, mycket mindre. Och det är de språket som gör att man kan klara av skolan på ett bättre sätt. 

Ny S-politik

Partisekreterare Tobias Baudin kallar Socialdemokraterna ”självkritiska som parti”.

– Men sanningen är att ingen regering de senaste decennierna har kunnat ta sig an de här samhällsproblemen, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Nu tror han att partiet kan komma att ompröva vissa beslut. Analyserna som presenterats ska landa i ny socialdemokratisk politik.

– Det arbetsgrupperna nu gör är att de går vidare med att ta fram politiska förslag och reformer som tar sig an de här samhällsproblemen som de lyft upp i de här uppdaterade samhällsanalyserna, säger Baudin.

Vid pressträffen presenterade även arbetsgrupperna för ökad samhällsgemenskap genom ett gemensamt språk respektive genom kultur, idrott och fritid sina analyser. 

Nämnda personer

Teresa Carvalho

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ledamot i partistyrelsen
Pol.mag i statsvetenskap (Linköpings uni. 2009)

Mattias Vepsä

Riksdagsledamot (S)

Lawen Redar

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
jur. kand. (Stockholms uni., 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024