Moderater fortfarande hoppfulla – tror att utlandsröster kan avgöra

Magdalena Anderssons sida sitter i förarsätet och SD ser ut att bli större än M. Men på Moderaternas valvaka lever hoppet.

"Vi ska invänta ett valresultat. Och vi vet av erfarenhet från tidigare val att det kan variera ganska mycket mellan vallokalsundersökningar och slutliga valresultat.", sade partisekreteraren Gunnar Strömmer till pressen tidigare ikväll.
"Vi ska invänta ett valresultat. Och vi vet av erfarenhet från tidigare val att det kan variera ganska mycket mellan vallokalsundersökningar och slutliga valresultat.", sade partisekreteraren Gunnar Strömmer till pressen tidigare ikväll.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Både TV4:s väljarundersökning och SVT:s Valu pekar på ett tydligt tapp för Moderaterna. Och dessutom att partiet blir mindre än Sverigedemokraterna. Men det är jämnt och det är också det som moderater på partiets valvaka tar fasta på när Altinget pratar med dem.

Jörgen Warborn (M) och Tomas Tobé (M) på Moderaternas valvaka.
Jörgen Warborn (M) och Tomas Tobé (M) på Moderaternas valvaka. Foto: Johan Manell/Altinget
– Uppenbarligen skiljer det bara tre mandat (i Valun reds.anm.). Så jag tror att vi har en lång och spännande kväll framför oss, säger europaparlamentarikern Tomas Tobé.

Han får medhåll från parti- och europaparlamentskollegan Jörgen Warborn.

– De stora skillnaderna mellan de här två olika resultaten (TV4 och SVT reds anm.) gör verkligen att det blir en spännande kväll. Allting kan fortfarande hända, säger han.

Utlandsröster

Och i ett jämnt läge kan det vara utlandsrösterna som avgör. Där har Moderaterna traditionellt varit starkast och partiet har också satsat stort på att locka just den gruppen.

På Moderaternas valvaka är det flera som lyfter just det. Magnus Ehrenberg, ordförande Moderater i utlandet tror att utlandssvenskarna kan bli tungan på vågen.

– Jag är försiktigt positiv, säger han till Altinget.

Även Timbros vd Benjamin Dousa är hoppfull.

– I Valun är det supertajt. Då ingår inte 70-80 000 utlandsröster i det. Så det är klart att det här definitivt fortfarande är match.

SD större än M

Att Sverigedemokraterna ser ut att bli större än Moderaterna är inte heller något som automatiskt ses som ett nederlag på den moderata valvakan.

– Självfallet vill vi att Moderaterna ska få ett så bra resultat som möjligt. Men jag tror att det är uppenbart för alla att det har varit väldigt viktigt att få ett maktskifte och den möjligheten kvarligger även efter de här första siffrorna, säger Tomas Tobé.

Timbros vd Benjamin Dousa som tidigare varit Muf-ordförande.
Timbros vd Benjamin Dousa som tidigare varit Muf-ordförande. Foto: Johan Manell/Altinget
– Jag tror att om Ulf lyckas ta det här och bilda regering betyder det mindre än om han inte lyckas. Titta på Danmark för några år sedan. Där blev Dansk Folkeparti större än Venstre och man lyckades bilda regering utan Dansk Folkeparti och få igenom budgetar. Så det ska man inte överdriva, säger Benjamin Dousa, men tillägger:

– Men det är klart att hamnar man i opposition och dessutom blir näst största oppositionsparti så är inte det en optimal situation för Moderaterna.

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

Jörgen Warborn

Europaparlamentariker (M)
Strategic brand management (IHM Business School 2002)

Benjamin Dousa

Vd, Företagarna

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00