Mångmiljonnotan för myndigheternas reklam

Offentlig sektor lade 1,9 miljarder på reklam, pr och kommunikation från externa bolag 2021 visar en sammanställning från Dagens Samhälle och Resumé. Störst andel stod statens myndigheter för, men två lärosäten finns också bland dem som spenderade mest. 

MSB:s kampanjer under pandemin fick reklamnotan att skjuta i höjden 2021. ”Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen hade kunnat ta pengarna, men det blev vi och så gjorde vi det under gemensamma logotyper. Det var en del av den svenska strategin”, säger kommunikationsdirektör Morgan Olofsson.
MSB:s kampanjer under pandemin fick reklamnotan att skjuta i höjden 2021. ”Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen hade kunnat ta pengarna, men det blev vi och så gjorde vi det under gemensamma logotyper. Det var en del av den svenska strategin”, säger kommunikationsdirektör Morgan Olofsson.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Miranda Olsson

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lade nästan 115 miljoner kronor på pr och kommunikation från externa leverantörer 2021.

Det är mer än dubbelt så mycket som Arbetsförmedlingens 50,5 miljoner kronor, tvåan på listan av myndigheter i den sammanställning som Dagens Samhälle och Resumé har gjort över offentlig sektors externa reklam- och kommunikationskostnader.

Reklamnotan för förra året väntas bli nästan lika stor. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00