Debatt

Får ditt barn en bra skolstart i höst?

I höst är det val. Fråga dina lokalpolitiker hur de ställer sig i frågan om bemannade skolbibliotek. Det skriver Mia Öström från Sveriges författarförbund och Jenny Nilsson, utredare för Svensk biblioteksförening.

Fråga dina lokalpolitiker hur de ställer sig i frågan om bemannade skolbibliotek, skriver debattörerna.
Fråga dina lokalpolitiker hur de ställer sig i frågan om bemannade skolbibliotek, skriver debattörerna.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Snart är det dags för skolstart. Du har säkert koll på allt praktiskt: lärare, schema och jympapåse. Men vet du om det finns ett riktigt skolbibliotek?

Att kunna läsa är ju en förutsättning för att kunna utbilda sig, delta i samhället och navigera i en komplex värld.

Om det finns, kan vi bara gratulera. På skolor där utbildade skolbibliotekarier jobbar tillsammans med lärarna får barn nämligen bättre språkutveckling, läsförmåga och större chanser att nå sina kunskapsmål. Det visar forskning. Skolbibliotekarier är dessutom experter på medie- och informationskunnighet. Det ger ditt barn chansen att utveckla sin digitala kompetens och sin källkritiska förmåga. 

Om det inte finns ett skolbibliotek, är ditt barn inte ensamt. Tyvärr har mer än hälften av alla barn i Sverige inte tillgång till ett riktigt skolbibliotek. Det är både orättvist och oroväckande med tanke på att barn och unga läser allt mindre och att svenska skolbarns läsförmåga har sjunkit de senaste decennierna. Att kunna läsa är ju en förutsättning för att kunna utbilda sig, delta i samhället och navigera i en komplex värld.

Bemannade skolbibliotek behövs

Ditt barn behöver kanske extra hjälp för att hitta en bok de verkligen vill läsa? Andra barn kan behöva böcker på lättläst svenska eller inläst text. De barnen har alldeles särskilt stor hjälp av en skolbibliotekarie. Skolbibliotekarien har koll på vilka böcker som finns, på olika språk och i vilka olika former.

Vi vill att alla barn ska få en bra start i skolan. Håller du med oss, finns det mycket du kan göra. I höst är det val. Fråga dina lokalpolitiker hur de ställer sig i frågan om bemannade skolbibliotek. Behöver de mer inspiration, tipsa gärna om de skolor som fått vår utmärkelse Årets skolbibliotek genom åren. Och att de kan besöka ett skolbibliotek på Skolbibliotekets dag den 27 oktober.

Ta själv också chansen att besöka ditt barns skolbibliotek och se hur de jobbar. Har ditt barn inget skolbibliotek? Fråga varför och föreslå att skolan börjar arbeta för att bygga upp ett och anställa en skolbibliotekarie.

Hoppas ditt barn får en bra start på terminen – och i livet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024