Centerpartiets valanalys: Det var vårt största misstag

Efter en valrörelse i motvind, utan vänner och med ett stukat självförtroende stod Centerpartiet inför en stor besvikelse när rösterna räknades i höstens val. Nu ska partiets valanalys lägga grunden för ett parti som förlorat sina kärnväljare och tappar i opinionen.

Annie Lööfs starka insats&nbsp;i utfrågningar och debatter bidrag till en stark valspurt för C, enligt partiets valanalys. Men hennes besked i statsministerfrågan kom att ifrågasättas internt.<br>
Annie Lööfs starka insats i utfrågningar och debatter bidrag till en stark valspurt för C, enligt partiets valanalys. Men hennes besked i statsministerfrågan kom att ifrågasättas internt.
Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Att Centerpartiet är valets stora förlorare – när MP tog sig över riksdagsspärren och högerpartierna tog plats i regering – är svårt att bortse från, så även för den valanalys som presenterades på måndagen.

Partiet gick inte framåt i en enda valkrets i riksdagsvalet och för ett parti som vill värna hela landet sved det när man blev av med sju mandat i kammaren. Av landets 290 kommuner backade C i 264.

”Vi förlorade mer där vi tidigare var starka och mer på landsbygden än i städerna”, konstaterar analysgruppen och oroar sig över en utveckling där partiet tappar betydligt mer i kommuner där de själva styr. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00