Debatt

Är ni bruna eller blå, Liberalerna?

I normala tider hade ett parti som Liberalerna varit för frihet och emot förslag om angiveri. Historiskt har de också varit det. Det är dags att påminna partiet om sin historia. Det skriver Olivia Linander, Skiftet och Richard Andersson från Biblioteket Anger Inte.

Men varför vänta på en utredning för en lag man inte vill ha? Som ingen i offentlig sektor heller vill ha? Som, om vi ska vara ärliga, bara SD verkar vilja ha.
Men varför vänta på en utredning för en lag man inte vill ha? Som ingen i offentlig sektor heller vill ha? Som, om vi ska vara ärliga, bara SD verkar vilja ha.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ett bibliotek är en plats där du kan botanisera runt i alternativa världar, fantasier och finna kunskap. Ett bibliotek är en plats dit du kan gå för att berika ditt språk, vidga dina vyer och känna tiden flyga iväg. Det kan vara en plats där du möter människor, läser läxorna eller går på språkcafé.

Men det finns en sak ett bibliotek inte är, och det är en gränskontroll. Och bibliotekarier är inte heller gränspoliser.

Det är dags att påminna partiet om sin historia.

Hade personer inom offentlig sektor, som bibliotekarier, läkare eller lärare velat jobba som gränspoliser hade de utbildat sig till gränspoliser. Men det verkar regeringen nu ignorera, när de vill införa angiverilagen – anmälningsplikt – för offentligt anställda.

Nej, nu får det räcka.

Varför lyssnar inte regeringen

Under hösten har vi sett demonstrationer som dragit tusentals människor ut på gator och torg över hela landet. Majoriteten av Sveriges fack, som representerar nära två miljoner personer säger nej till lagen. En majoritet av landets regioner säger att de kommer vägra följa angiverilagen om den går igenom. Varför lyssnar inte regeringen på dem? Är inte det här en demokrati?

I säsongens första partiledardebatt i Agenda var det endast Jimmie Åkesson (SD) som räckte upp handen när programledarna frågade partiledarna om de ville ha en angiverilag. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) – som utgör regeringen – slingrade sig. De sa att de väntar på att ”utredningen” om angiverilagen skulle komma tillbaka.

Men varför vänta på en utredning för en lag man inte vill ha? Som ingen i offentlig sektor heller vill ha? Som, om vi ska vara ärliga, bara SD verkar vilja ha.

Ett angiverisamhälle minskar tilliten mellan patient och läkare, lärare och elev, och mellan bibliotekarie och besökare. Det förvärrar det skuggsamhälle regeringen säger sig vilja bekämpa. Det hela är ett auktoritärt påfund som påminner om Östtyskland och Stasi.

I normala tider hade ett parti som Liberalerna varit för frihet och emot förslag om angiveri. Historiskt har de också varit det. Det är dags att påminna partiet om sin historia.

Lyssna på era väljare

Därför anordnar Skiftet, tillsammans med uppropet Biblioteket Anger Inte, en demonstration mot angiverilagen den 18 november. Det sammanfaller passande nog med Liberalernas landsdagar som också är i Linköping då. Det här ser vi som en påminnelse till Liberalerna att lyssna på sina väljare, offentliga anställda och även sina egna medlemmar. Vi vet nämligen att det finns flera liberaler som håller med oss och kräver nu att regeringen ska skrota lagen.

Den 18 november erbjuder vi Linköpingsborna och Liberalerna en möjlighet att andas lite frisk luft och påverka i frågan.

Det är dags att skrota förslaget om angiveri för gott. Det offentliga rummet måste förbli offentligt. Så bibliotek kan få fortsätta vara en plats fylld av trygghet, glädje och kunskap. Så människor, med eller utan papper, får fortsätta behandlas som människor.

Den 18 november ber vi Liberalerna bekänna färg. Är de bruna eller är de blå?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00