Om  
Jan Knutsson

Billströms högra hand blir ny Natoambassadör

Jan Knutsson blir Sveriges nye Natoambassadör och hämtas från den högsta tjänstemannaposten på utrikesdepartementet. Nu ska han fortsätta Sveriges integration i Nato – ”en av utrikesförvaltningens mest centrala befattningar”, enligt statsministern.

Albin Bohlin

Den första svenska Natoambassadören utsågs 1988 och sedan 2008 har Natoambassadören lett den svenska delegationen vid Natos högkvarter i Bryssel. Sedan Sveriges Natointräde har delegationen blivit en representation. Den ska ledas av Jan Knutsson som nu träder in i en tjänst som enligt statsminister Ulf Kristersson ”kommer att vara en av utrikesförvaltningens mest centrala befattningar” under de kommande åren.

Sedan 1980-talets första hälft har Jan Knutsson arbetat inom den svenska utrikesförvaltningen, nu senast som kabinettssekreterare på utrikesdepartementet.

– Jag vill tacka Jan för ett utomordentligt förtjänstfullt arbete. Perioden sedan vårt tillträde hösten 2022 har varit intensiv med stora utrikes-och säkerhetspolitiska utmaningar. Evakueringen från Sudan, krishanteringen av Gaza och koranbränningarna är bara några exempel där det krävs skicklighet och gedigen erfarenhet inom diplomati. Jan har vidare bidragit till att driva Natoprocessen i mål samtidigt som han har lett en omorganisering av UD för att bättre möta morgondagens utmaningar, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett pressmeddelande.

– På posten som Sveriges Natoambassadör kommer det i detta skede, efter Sveriges inträde i organisationen, att krävas en person med djupa kunskaper och erfarenheter. Jag är glad att Jan Knutsson nu kommer att fylla den rollen, fortsätter han.

Jan Knutsson tillträder den nya tjänsten under hösten och det innebär att den nuvarande Natoambassadören Axel Wernhoff lämnar sin tjänst.

Nämnda personer

Jan Knutsson

Tillträdande Natoambassadör, kabinettssekreterare hos utrikesminister Tobias Billström (M)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024