V anmäler tre ministrar till KU för exporten av krigsmateriel

KU-ANMÄLAN. Vänsterpartiet anser att regeringen har varit vilseledande om exporten av krigsmateriel till Turkiet. Därför anmäler de nu tre ministrar till konstitutionsutskottet.

Vänsterpartiet anser att regeringen har gått över gränsen och medvetet försökt vilseleda allmänheten om den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet. Därför väljer partiet att KU-anmäla totalt tre av statsminister Stefan Löfvens ministrar: utrikesminister Ann Linde (S), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, (S), samt inrikesminister Mikael Damberg (S).

Under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor. Exporten föll under kategorin ”övrigt krigsmateriel”, och inte "krigsmateriel för strid".

Vänsterpartiet anser att regeringen uttalat sig vilseledande om exporten, genom att göra medvetna uttalanden om vilken kategori av krigsmateriel som exporterats. Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling anser att kategorin inte spelar någon roll, utan att materiel oavsett kan användas "för att kunna genomföra sin invasion av nordöstra Syrien som Turkiet har gjort".

Login