Turkiets parlament röstade ja till Sveriges Natoansökan

Turkiets parlament har godkänt Sveriges Natoansökan. Sverige är ett steg närmare ett fullvärdigt medlemskap, skriver statsminister Ulf Kristersson (M).

Fyra timmars debatt, sedan sade Turkiets parlament ja till att Sverige går med i Nato.
Fyra timmars debatt, sedan sade Turkiets parlament ja till att Sverige går med i Nato.Foto: Ali Unal/TT
Johanna Alskog

Efter drygt fyra timmars debatt röstade Turkiets parlament på tisdagskvällen för att släppa in Sverige i Nato. Det skriver Dagens Nyheter. Resultatet blev 287 ja-röster, 55 nej-röster och övriga av de totalt 600 parlamentsledamöterna avstod från att rösta.

”I dag är vi ett steg närmare ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Positivt att Turkiets parlament har röstat för ett godkännande av Sveriges Natoansökan.” skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X.

Men än är inte den svenska båten helt och hållet i hamn. Innan Turkiet formellt har sagt ja krävs det att ratiificeringen går vidare till president Erdogan för underskrift.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson välkomnar även hon beskedet från det turkiska parlamentet.

”Nu återstår för president Erdogan att underteckna ratificeringen, därefter ska den lämnas in”, skriver hon på X.

Orban vill förhandla

Tidigare på tisdagen bjöd Ungerns premiärminister Viktor Orban in statsminister Ulf Kristersson till förhandlingar om Sveriges Natoansökan. Regeringen har ännu inte lämnat besked om hur man ska svara på inbjudan, men både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna anser att det inte finns något att diskutera med Orban, enligt SVT Nyheter.

– Sverige har gjort alla våra delar i det avtal vi har undertecknat med Turkiet och Finland. Det finns inget nytt att förhandla om, säger Aron Emilsson (SD), ordförande i utrikesutskottet, till SVT.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00