Trots regeringsbeslut – miljöorganisation ger inte upp flygplatsstriden

Krigshotet väger tyngre än kommunernas oro för dricksvattnet i Vättern. Regeringen ger försvaret tillåtelse att dränera rullbanan på Karlsborgs flygplats, utan att först sanera området från PFAS. Men miljöorganisationen Aktion Rädda Vättern förbereder sig för att driva ärendet vidare.

Om inte regeringen river upp beslutet om att tillåta Fortifikationsverket att rusta Karlsborgs flygplats, utan att först sanera marken från PFAS, så bör riksdagen rikta en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöministern. Det anser Aktion Rädda Vättern.
Om inte regeringen river upp beslutet om att tillåta Fortifikationsverket att rusta Karlsborgs flygplats, utan att först sanera marken från PFAS, så bör riksdagen rikta en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöministern. Det anser Aktion Rädda Vättern.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Regeringen har fattat sitt beslut som innebär att Fortifikationsverket kan börja med markavvattningen och dräneringen av Karlsborgs flygplats – utan att först sanera marken från de höga PFAS-halterna. En av regeringens övergripande utgångspunkter, enligt beslutet, är att Sveriges försvar ska stärkas och den operativa förmågan öka. I det här fallet genom att flygplatsen återigen kan börja användas av Försvarsmakten.

Men beslutet får inte Aktion Rädda Vättern att lägga ner stridsyxan, utan miljöorganisationen tänker driva ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det har vi gjort en gång tidigare. Då gällde det gruvan i Norra Kärr. Där fick vi rätt, säger Aktion Rädda Vätterns Christer Haagman till Altinget.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00