Debatt

Tieto: För bra cybersäkerhet krävs ökat samarbete mellan offentlig och privat sektor

DEBATT. För att lyckas med en säker digital utveckling behöver vi släppa prestigen och utbyta erfarenheter. Dessutom måste privat och offentlig sektor samverka i högre utsträckning än idag, skriver Peter Österdahl, affärsutvecklare, säkerhet, Tieto.

Peter Österdahl, affärsutvecklare, säkerhet, Tieto
Peter Österdahl, affärsutvecklare, säkerhet, Tieto
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Peter Österdahl
Affärsutvecklare, säkerhet, Tieto

Sverige är ett av världens ledande länder när det gäller digitalisering. På kobbar och skär, i den mörkaste skog, såväl som mitt i stan finns möjligheten att utnyttja digitaliseringens kraft. Inte bara för att följa Sveriges framgångar i Fotbolls-VM, men även för att kunna nyttja de möjligheter som den digitala revolution vi lever i medför.

I början av digitaliseringen

Vi har 290 kommuner och 20 landsting/regioner, ej heller att förglömma alla statliga myndigheter som tillsammans med Tieto och våra branschkollegor eller rent utav själva, befinner sig i början av den digitala transformationen. Det är här våra närmaste lever och verkar, det är också hemvist för mer än 1 miljon små och stora företag.

Förändringstakten och pressen på det offentliga Sverige såväl som företag och dess ledare inom respektive organisation är hög. Dels för att kunna hänga med och vara en attraktiv arbetsplats och för att skapa en attraktiv miljö att leva och bo i, såväl som att skapa verktyg som kommer allmänheten tillgodo. Resan mot ett smartare samhälle har bara börjat.

Ivern kan få förödande konsekvenser

Vi behöver likt Sveriges landslag i fotboll, utnyttja mentaliteten om laget före jaget, glömma allt vad prestige heter och tillsammans möta de yttre och inre hot vi står inför.

I vår iver att snabbt kunna erbjuda smarta digitala lösningar är det dessvärre ofta något som glöms bort. Cybersäkerhet. En del menar på att det beror på avsaknad av kompetens, andra menar att pressen på att snabbt kunna få ut nya lösningar medför att besluten inte är genomtänkta. Ibland finns både kompetens och eftertanke inom verksamheten, men genomförandet stressas igenom av beslutsfattare vilket kan leda till förödande konsekvenser, till och med för rikets säkerhet.

Cybersäkerhetsindustrin har under många år samarbetat för att utbyta erfarenheter när det kommer till skadlig kod. En leverantör upptäcker en ny och okänd skadlig kod och delar med sig sin erfarenhet och kompetens till övriga branschkollegor. Resultatet? Bättre skydd för alla. Bristen på kompetent personal inom cybersäkerhet är likt skadlig kod, ett globalt problem, som får lokala konsekvenser. För hur ska offentliga Sverige kunna attrahera inte bara en, utan tillräckligt många personer för att inte bara reagera på hoten vi ser just nu, utan också ha möjligheter att arbeta proaktivt och kunna svara på de hot vi har framför oss?

"Laget före jaget"

Låt oss gemensamt komma till insikt om lösningen på problemet. Låt oss vara transparenta i våra diskussioner och låt oss komma överens om att privat och offentlig sektor behöver samverka i högre utsträckning än idag.

Vi behöver en arena för dialog, utbyte av erfarenheter. Utan erfarenhet, kommer vi inte kunna möta allmänhetens behov av digitala verktyg i världsklass och än värre, vi kommer inte att kunna skydda dem mot de som är ute efter vår digitala identitet, våra pengar eller information om vår mest samhällskritiska infrastruktur. Vi behöver likt Sveriges landslag i fotboll, utnyttja mentaliteten om laget före jaget, glömma allt vad prestige heter och tillsammans möta de yttre och inre hot vi står inför. Vi kan alla lära oss av varandra, privat från offentlig sektor och vice versa.

Tieto sitter inte på hela sanningen, men vi har erfarenhet av att ha digitaliserat Norden i 50 år. Nu fortsätter vi resan, mot ytterligare 50 år. Tillsammans bygger vi ett smartare samhälle där vi sätter cybersäkerhet högst på agendan. Vi räknar med er!

Dokumentation

Frågan diskuteras även i seminariet Digital säkerhet i de samhällskritiska funktionerna som anordnas av Tieto under Almedalsveckan.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00