Stridspilot blir ny ÖB

FÖRSVAR. Micael Bydén blir Sveriges nye överbefälhavare och tar över ledningen för Försvarsmakten den 1 oktober. Den viktigaste uppgiften för den 51-årige flygvapenchefen blir att genomföra försvarsbeslutet men också att utveckla Sveriges internationella samarbeten.

Micael Bydén tillträder som ny överbefälhavare den 1 oktober.
Micael Bydén tillträder som ny överbefälhavare den 1 oktober.
Per-Anders Sjögren

– Vi ska leverera militär förmåga, här hemma, i andra delar av världen och tillsammans med andra, sade Bydén på en presskonferens.

Han pekade också på ett försämrat säkerhetspolitisk läge och nya hot som han som officer känner bekymmer över.

– Det ena är den militära reform som Ryssland genomför. Den utvecklingen följer vi nära, sade han.

En av de stora utmaningarna på hemmaplan blir att få personförsörjningen att  fungera – att se till att finns personal som kan bemanna försvaret, se till att anställda stannar och att rekrytera ny personal.

Fakta
Micael Bydén, generalmajor, är född 1964. Han är utbildad stridspilot och har även tjänstgjort internationellt i Afghanistan och som flygattaché vid svenska ambassaden i Washington D.C. Han är sedan 2014 flygvapenchef.Han tillträder befattningen den 1 oktober, då nuvarande överbefälhavare Sverker Göranson slutar.

– Det kommer att vara avgörande för att vi ska kunna lösa vårt uppdrag på sikt, konstaterade Micael Bydén.

Bästa valet vid en samlad bedömning

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist har valet av ÖB skett utifrån en samlad bedömning av erfarenhet, kompetens och personliga egenskaper. Vid sidan av att verkställa det försvarsbeslut som regeringspartierna, Moderaterna, Krisdemokraterna och Centern enats om i juni handlar det om att fördjupa Sveriges olika internationella samarbeten. En uppgift för ÖB är också att leda militära operationer på olika konfliktnivåer nationellt och internationellt och därför har en parameter varit förmågan hantera och leda i en krissituation, enligt Hultqvist.

Inför utnämningen av Bydén till ny ÖB har regeringen haft kontakt med allianspartierna.

– Vi har träffat de fyra borgerliga partierna och fört ett resonemang och jag uppfattar det som att vi har positivt svar från deras sida, säger Hultqvist till Altinget.

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00