SD: Dags att planera för det värsta
Vi vet inte med säkerhet hur länge vi lever i tid av fred. I dag ser vi stora brister i det civila försvaret, där Sverige måste agera för att bland annat nå en acceptabel nivå av självförsörjning. SD har sett saker komma. Så även detta, skriver Lars Wistedt, vice ordförande i försvarsutskottet (SD).
Lars Wistedt
Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i försvarsutskottetDe senaste veckornas debatt om försvarsvilja, förberedelser och beröringsskräck kring en orolig omvärld som inte tar hänsyn till tacofredag och Stjärnorna på slottet, har återfört tankarna till Sverigedemokraternas tidigare varningar om den okontrollerade invandringens negativa konsekvenser för Sverige.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M) fick under rikskonferensen i Sälen ett bryskt uppvaknande när de, likt många Sverigedemokrater före dem, blev utsatta för den massiva kritik som kan komma när man rubbar det offentligas världsuppfattning.
Rysslands imperialistiska ambitioner
För Sverigedemokraterna har Rysslands imperialistiska ambitioner inte kommit som en överraskning. Partiet har sedan riksdagsinträdet bedrivit riksdagens mest omfattande försvarspolitik med fokus på återtagande av vår totalförsvarsförmåga. Sverigedemokraterna varnade redan 2013 om Rysslands pågående upprustning, ett år senare invaderades Krim.
Statsministern och statsrådet var tydliga med att omvärldsläget fortsatt går åt fel håll, men det talas fortfarande inte om några tidsförhållanden, omedelbara åtgärder eller konkreta mål. Vi måste våga definiera vilken händelseutveckling som är farligast för Sverige och vidta direkta beredskapshöjningar med anledning av detta. Vladimir Putin har ställt hela samhället på krigsfot och avser lägga minst 7,4 procent av BNP på krigs- och säkerhetsrelaterade utgifter, samtidigt som merparten av Västeuropa ligger kvar på 1,5–2 procent. Det är en långsiktig offensiv militär uppbyggnad som sker, med tydligt fokus på att återupprätta det forna Sovjets maktställning på bekostnad av grannländerna.
Det skulle kunna vara fullt möjligt att under en begränsad period ställa om inom vissa sektorer för att kunna nå en acceptabel nivå av beredskap, självförsörjning och uthållighet.
Lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap ger möjlighet att anbefalla skärpt beredskap inom vissa delar av landet eller en viss verksamhet. Det skulle kunna vara fullt möjligt att under en begränsad period ställa om inom vissa sektorer för att kunna nå en acceptabel nivå av beredskap, självförsörjning och uthållighet. Detta måste på lång sikt gå hand i hand med ett ökat anslag mot minst 3 procent av BNP och finansieras genom ökad utlandsbelåning.
Dags att ord följs av handling
Sverigedemokraterna vill se att ord följs av handlingar som motsvarar hotbilden och utgångsläget för Totalförsvaret. För som det ser ut idag finns det stora brister i civilförsvarets förmåga att hantera en kris som spänner över tid. En skärpt beredskap inom vitala sektorsområden såsom energiförsörjning, livsmedel och dricksvatten samt hälsa, vård och omsorg skulle på kort sikt höja samhällets uthållighet. Vi utgår hela tiden från att vi har tillräcklig tid men ingen vet med säkerhet hur mycket. Det är därför bättre att agera, planera för det värsta och hoppas på det bästa.
Alla ser det komma men Sverigedemokraterna vågar vidta åtgärder.