Oppositionen kräver regeringen på svar om kinesisk upphandling

Uppgifterna om att Swedavia valt ett bolag med kopplingar till Kinas militär för den nya säkerhetskontrollen på Arlanda skapar svallvågor i riksdagen. Centerpartiets Helena Lindahl vill kalla näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till utskottet och fyra olika ledamöter kräver totalt tre ministrar på svar.

”Avser ministern att åtgärda brister vad gäller säkerhetstänk hos statligt ägda företag när det gäller upphandlingar?”

 Det undrar riksdagsledamot Björn Söder (SD) i en skriftlig fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Söder är en av flera ledamöter som reagerat på Swedavias kinesiska upphandling.
”Avser ministern att åtgärda brister vad gäller säkerhetstänk hos statligt ägda företag när det gäller upphandlingar?” Det undrar riksdagsledamot Björn Söder (SD) i en skriftlig fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Söder är en av flera ledamöter som reagerat på Swedavias kinesiska upphandling.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Aftonbladets rapportering om att Swedavia valt ett bolag med kopplingar till Kinas militär för den nya säkerhetskontrollen på Arlanda har fått en rad riksdagsledamöter att sätta kaffet i vrångstrupen. Swedavias förklaring om att bolaget ifråga lämnade det bästa anbudet har inte övertygat kritikerna.

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus säger till Aftonbladet att det är en säkerhetsskandal och Centerpartiets Helena Lindahl vill att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson kommer till utskottet.

– Vi behöver höra det här från hästens mun hur man tänkt över huvud taget. Är det så att det har gått till exakt på det här viset så är det anmärkningsvärt och väldigt upprörande ur en säkerhetsaspekt, säger Helena Lindahl, ledamot i näringsutskottet, till Aftonbladet.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00