Ny Säpochef – ska avvärja hoten mot valet i höst

UTNÄMNING. Klas Friberg är ny chef för Säkerhetspolisen. Men en tuff start väntar då terrorhotnivån i Sverige är förhöjd och i valrörelsen som knappt börjat finns många säkerhetsrisker att ta tag i.

På onsdagen utsåg justitie- och inrikesminister Morgan Johansson den nya generaldirektören för Säkerhetspolisen (Säpo). Det är Klas Friberg som tar över efter Anders Thornberg, som nyligen utsågs till rikspolischef. Och för Friberg var det ganska lätt att tacka ja till jobbet.

– Det är ett spännande arbete. Många utmaningar och spännande för mig personligen att få ta del av en verksamhet som jag bara känner till lite om. Men framförallt är det ärofyllt att få vara företrädare för den myndighet som ska skydda demokratin och människorna i Sverige, säger Klas Friberg till Altinget.

Klas Friberg har en lång erfarenhet inom Polismyndigheten. Han har både juristexamen och polischefsutbildning, och har bland annat varit chef över Rikskriminalpolisen under flera år. Det är den långa erfarenheten och förtroendet internt inom Polismyndigheten som var avgörande i valet av den nya chefen enligt Morgan Johansson.

Login