Löfven: Dubier om ryskt bolag i svenska hamnar

ENERGI. Regeringen pressas för att agera så att Slite hamn på Gotland inte upplåts till det ryska energibolaget Gazprom. För statsminister Stefan Löfven handlar det nu om att säkerställa svenska säkerhetsintressen.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Foto: Bild: Mark Garten/UN Photo
Per-Anders Sjögren

Under hösten har frågan om gasledningen North Stream 2, som ska dras på Östersjöns botten, varit uppe  i riksdagen ett flertal gången. Oron gäller att Ryssland kommer att ekonomiskt, politiskt och militärt få ett ökat inflytande i Östersjön genom ledningen och det statliga bolaget Gazprom.

Beskedet från utrikesminister Margot Wallström (S) är att det inte går att stoppa projektet då ledningen inte går på svenskt territorium och då Sverige måste följa de internationella regler som finns. Sverige har dock lyft frågan inom EU, bland annat då projekt går på tvärs med EU:s energiunion som bland annat innebär att EU ska bli mindre beroende av energileveranser från Ryssland.

Försvaret avråder

Men i en annan fråga är det något lättare för Sverige att agera och det gäller Gazproms ansökan om att få hyra hamnar i Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge. I den frågan ökar trycket på regeringen att agera och förmå de kommuner som berörs att säga nej till att upplåta hamnar till det statliga, ryska energibolaget – skälet är det osäkra säkerhetspolitiska läget kring Östersjön. Framförallt har Försvarsmakten förklarat att en sådan lösning inte ligger i svenskt intresse.

– Det är inget som vi grund och botten välkomnar, sade Sveriges överbefälhavare Mikael Bydén nyligen i en intervju med Sveriges Television.

Löven: Ingen nyckel till Putin

När statsminister Stefan Löfven frågades ut i riksdagen i torsdags uppmanade Liberalernas partiledare Jan Björklund regeringen och Stefan Löfven att ingripa. Det är en säkerhetspolitisk bedömning som regeringen måste göra, enligt Björklund som uppmanade Löfven: ”Ge inte nyckeln till Slite hamn till Vladimir Putin”.

– Det kommer aldrig att ske, sade statsminister Löfven.

Enligt Löfven bereder regeringen frågan om den ryska gasledningen och Slite hamn.

– Jag kan inte här och nu redogöra offentligt för exakt vad vi gör, men det är i denna fråga vi har störst dubier om i detta projekt – hur vi ska säkerställa svenska säkerhetsintressen i hamnen. Det kan röra andra hamnar också, så det gäller att bevaka hela denna fråga, sade Löfven.

Kommuner kan kompenseras

För kommunerna och de kommunala bolagen handlar det dock om miljoner i hyresintäkter som skulle utebli. En väg ut ur det hela är att de kompenseras för detta, säger Allan Widman (L), ordförande i Försvarsutskottet.

– Det rättsliga läget innebär ett begränsat manöverutrymmet för regeringen. Det som kanske är möjligt att påverka för att inte svensk strategisk mark upplåts för det här projektet , och som ligger närmats till hands, är att regeringen helt enkelt köper ut Visby och Karlshamns kommuner genom att erbjuda kompensatorisk verksamhet, säger Widman.

Enligt Widman handlar det om att om att flytta statlig verksamhet till de berörda kommunerna.

– Regeringen har ju möjlighet att lokalisera sina verksamheter i statliga myndigheter och de affärsdrivande verken efter eget huvud och möjligen är det detta som är det enklast att åstadkomma.

Allan Widman har dock inte fått några signaler om vilken väg som regeringen tänker välja.

– Men min bedömning är att regeringen självt ser att det rättsliga manöverutrymmet är begränsats och det kommer förr eller senare att leda dem in de här tankegångarna, säger Allan Widman till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00