Längre utbildning i försvaret

FÖRSVAR. Den militära grundutbildningen ska förlängas. Målet är att höja kompetensen hos rekryterna så att de kan krigsplaceras efter avslutad utbildning.

Per-Anders Sjögren

I den uppgörelse om försvarspolitiken som regeringen slöt med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern ingår en förändring av dagens grundläggande militärutbildning. Den utbildningen omfattar i dag tre månader, men för att kunna ingå i ett krigsförband krävs ytterligare sex månaders utbildning.

Försvarsberedningen har tidigare kommit fram till att grundutbildningen ska vara längre, och i den försvarspolitiska inriktningspropositionen görs nu samma bedömning. Grundutbildningen ska därför omfatta 9–12 månader beroende på vilken befattning det rör sig om.

Effekten av detta blir att även den som efter avslutat utbildning väljer att inte söka anställning i Försvarsmakten kan krigsplaceras och kallas till repövningar. Därmed kan försvaret fyllas på med nyutbildad personal vilket höjer den operativa förmågan, enligt regeringen.

Av propositionen framgår att regeringen tänker besluta om en ändring av grundutbildningen genom en förordning och målet är att den nya utbildningen ska komma i gång så snabbt som möjligt under 2016.

– Den förändring som vi nu gör per 2016 ­– går över till  en grundläggande militärutbildning upp till 12 månader ­­– är alldeles utmärkt. Det innebär att vi får längre tid på oss med rekryterna för att säkerställa att han eller hon är utbildad till en sådan nivå att de kan krigsplaceras, säger Överbefälhavare Sverker Göranson till Altinget.

Enligt ÖB innebär detta att all, godkänd personal blir användbar i krigsorganisationen, vilket inte kunde ske med den gamla grundläggande militära utbildningen på tre månader.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00