Kristersson: Mycket att prata med Orbán om – när vi är medlemmar i Nato

I marginalerna av torsdagens EU-toppmöte i Bryssel hade statsminister Ulf Kristersson (M) ett enskilt samtal med Ungerns premiärminister Viktor Orbán om Natoprocessen. ”Viktigast nu är att vi kommer vidare och att vi får ett beslut fattat”, säger Kristersson till Altinget.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick till ett enskilt samtal "under cirka 15 minuter" efter toppmötesförhandlingarna. 
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick till ett enskilt samtal "under cirka 15 minuter" efter toppmötesförhandlingarna. Foto: EU
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. Under ett rekordkort toppmöte i Bryssel på torsdagen, där EU-ledarna lyckades få Viktor Orbán att släppa sitt veto kring ett flerårigt finansiellt stöd till Ukraina, fick statsminister Ulf Kristersson (M) ett kort samtal med Viktor Orbán om Nato-processen.

– Jag hade ett bra samtal med Viktor Orbán som lade grunden för ett mer långsiktigt samtal nästa gång, sade Ulf Kristersson till journalister efter att toppmötet avslutats tidig torsdagseftermiddag.

Statsministern avfärdade att det skulle handla om ytterligare förhandlingar för att Ungern ska öppna dörren för Sverige till militäralliansen.

– Jag har i klartext uttryckt att det inte finns något att förhandla – det finns saker att diskutera. Både om saker som ligger utanför Nato, som kanske har med EU att göra, men också saker som har inom Nato att göra.

– Där tycker jag att Jas 39 Gripen är den enskilt största frågan där vi skulle kunna fördjupa ett samarbete.
 
Inget specifikt datum nämndes, varken vad gäller det ungerska parlamentets ratificering av Sveriges ansökan eller om nästa träff mellan ledarna, enligt statsministern. 

– Det naturliga är att träffas när vi har blivit medlemmar, vi har ju mycket mer att prata om när vi är medlemmar, det blir ju också skarpare samtal om olika samarbeten. Så min utgångspunkt är att vi träffas efter att vi blivit medlemmar.

Vänder blad

Det faktum att Ungern nu de facto blir sista land att ratificera Sveriges Natoansökan, trots att man från ungerskt håll hela tiden sagt att man inte ska bli just det, var inget som de två ledarna berörde, säger statministern till Altinget.

– Nej, det är ju uppenbart, så det fanns ingen anledning att diskutera det som är uppenbart. Vi konstaterade att läget är som läget är och för mig är det viktigaste att vi nu kommer vidare och att vi får ett beslut fattat. Vi diskuterade inte sådant som redan har varit.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00