Om  
Karin Karlsbro

Karlsbro (L) ska förhandla fram EU-strategi: ”En existentiell fråga”

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro blir den liberala partigruppens förhandlare för strategin för kritiska material och råvaror.

L-parlamentarikern Karin Karlsbro blir den liberala partigruppens förhandlare i frågan om kritiska råvaror.
L-parlamentarikern Karin Karlsbro blir den liberala partigruppens förhandlare i frågan om kritiska råvaror.Foto: Fred Marvaux/Europaparlamentet
Axel Hyttnäs Telin

Den liberala partigruppen i Europaparlamentet har utsett Karin Karlsbro (L) till deras förhandlare i rådgivande miljöutskottet inför ”Critical Raw Materials Act”-förhandlingen som ska ta fram EU:s strategi för kritiska material och råvaror.

Åtgärdsplanen ska säkerställa unionens tillgång till en säker och hållbar försörjning av avgörande råvaror, och kan bli viktig i klimatomställningen.

– Att vi hittar gemensamma europeiska strategier för kritiska råvaror är både en förutsättning för att vi ska klara den gröna omställningen och en fråga om säkerhet. Det är en existentiell fråga, säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

Om strategin lyckas kan Europa säkra sitt oberoende av både fossilenergi och skurkstater, menar Karlsbro.

– Att ersätta Rysslands gaskranar med Kina som huvudleverantör för de sällsynta jordartsmetaller vi behöver är en dålig idé.

Nämnda personer

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker (L), adjungerad i partistyrelsen
jur. kand (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024