Japan rustar upp och närmar sig Nato

Japans militär har länge bakbundits av landets pacifistiska efterkrigskonstitution. En ny geopolitisk verklighet får nu Tokyo att rusta upp och närma sig Nato.

Japans premiärminister Kishida Fumio varnade vid Natomötet i Vilnius&nbsp;för att vad som sker i Ukraina i dag kan ske i Östasien i morgon.<h3>&nbsp;</h3>
Japans premiärminister Kishida Fumio varnade vid Natomötet i Vilnius för att vad som sker i Ukraina i dag kan ske i Östasien i morgon.

 

Foto: AP Photo/Susan Walsh/TT
Jojje Olsson

Vid Natos toppmöte i Vilnius förra månaden var Japan en lika viktig punkt på dagordningen som Sverige. Redan i maj offentliggjordes Natos planer om att öppna ett sambandskontor i Tokyo, vilket vore det enda av sitt slag i Indo-Pacific.

Japan medverkade vid mötet som ett av fyra partnerländer från denna region, och blev det första att ingå ett så kallat individuellt skräddarsytt partnerskapsprogram med Nato. Avtalet fokuserar på maritim säkerhet och ökad koordinering mellan Nato och Japans militära styrkor, men berör även frågor som cybersäkerhet och säkerhet i rymden.

Utvecklingen speglar Natos växande regionala intresse. I Vilnius sade generalsekreterare Jens Stoltenberg att Peking noga följer händelserna i Ukraina för att väga in dessa i framtida beslutsfattande.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00