”I en nära framtid blir Östersjön ett Natohav”

BRYSSEL. Putins erövringskrig mot Ukraina har sparkat igång en historisk upprustning längs Natos östliga flank. I och med Sveriges och Finlands förväntade medlemskap skulle hela den nordiska regionen runt Östersjön ingå i försvarsalliansen. Men balterna fruktar ändå att det är för lite och för sent.

USA:s president Joe Biden tog emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö dagarna efter att Sverige och Finland lämnade in sina respektive Natoansökningar.
USA:s president Joe Biden tog emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö dagarna efter att Sverige och Finland lämnade in sina respektive Natoansökningar.Foto: Andrew Harnik/AP, TT

– Här i landet pratar vi inte om vad som händer om ryssarna invaderar oss – utan om vad vi ska göra när de invaderar oss, säger Martin Hurt.

Den före detta Nato-diplomaten och tjänstemannen på Estlands försvarsdepartement jobbar i dag på det internationella centret för försvar och säkerhet (ICDS) i Tallinn. Han tvekar inte en sekund på att Ryssland en dag kommer att anfalla sina baltiska grannländer.

– Varför? För det har Ryssland alltid gjort. De har alltid velat ha mer makt och mer territorium, och det har i grunden inte förändrats. Det var bara något vi inbillade oss i några år när ryssarna var försvagade, säger han.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00