”I en nära framtid blir Östersjön ett Natohav”

BRYSSEL. Putins erövringskrig mot Ukraina har sparkat igång en historisk upprustning längs Natos östliga flank. I och med Sveriges och Finlands förväntade medlemskap skulle hela den nordiska regionen runt Östersjön ingå i försvarsalliansen. Men balterna fruktar ändå att det är för lite och för sent.

USA:s president Joe Biden tog emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö dagarna efter att Sverige och Finland lämnade in sina respektive Natoansökningar.
USA:s president Joe Biden tog emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö dagarna efter att Sverige och Finland lämnade in sina respektive Natoansökningar. Foto: Andrew Harnik/AP, TT

– Här i landet pratar vi inte om vad som händer om ryssarna invaderar oss – utan om vad vi ska göra när de invaderar oss, säger Martin Hurt.

Den före detta Nato-diplomaten och tjänstemannen på Estlands försvarsdepartement jobbar i dag på det internationella centret för försvar och säkerhet (ICDS) i Tallinn. Han tvekar inte en sekund på att Ryssland en dag kommer att anfalla sina baltiska grannländer.