Om  
Henrik Landerholm

Henrik Landerholm behåller gd-lönen

Henrik Landerholms kliv från gd-stolen på Myndigheten för psykologiskt försvar till att bli nationell säkerhetsrådgivare innebär inga ändringar i anställningsvillkor. Han får samma lön och anställningsformen är ett sexårigt förordnande.

Anställd till och med år 2028. Henrik Landerholm har ett sexårigt förordnande som nationell säkerhetsrådgivare.
Anställd till och med år 2028. Henrik Landerholm har ett sexårigt förordnande som nationell säkerhetsrådgivare.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

I slutet av förra året beslutade regeringen om att utse Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare med placering i statsrådsberedningen. Säkerhetsrådgivaren är en helt nyinrättad tjänst.

Landerholm är tidigare moderat politiker, han står dessutom statsminister Ulf Kristersson (M) nära. Men utnämningen av Landerholm är inte politisk, inte på så vis att han får lämna sitt uppdrag om regeringen gör det. Utan säkerhetsrådgivaren har ett förordnande som sträcker sig tills vidare, men längst till och med den sista november år 2028. Det framgår av regeringsbeslutet.

Ingen löneändring

Det framgår också att Henrik Landerholm ligger kvar på samma månadslön som han har haft som generaldirektör för den nyinrättade Myndigheten för psykologiskt försvar: 110 000 kronor.

Därmed ligger han under den allra högst betalda av de politiska tjänstemännen. Det är statsministerns statssekreterare John Stuart som har 121 ­200 kronor i månaden. Men han ligger över de näst högst betalda politiska tjänstemännen i Regeringskansliet, nämligen statssekreterarna samt SD:s kanslichef Gustav Gellerbrant (SD) som har 108 900 kr i månadslön.

Läs också

Nämnda personer

Henrik Landerholm

Nationell säkerhetsrådgivare, vice ordförande stiftelsen Europaskolan
Officersexamen (Militärhögskolan Karlberg, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00