Debatt

Ge civilsamhället möjligheter att göra Sverige mer krisvist

Med stöd från regeringen kan vi skala upp arbetet ytterligare och konkret bidra till svenska folkets hemberedskap, skriver Kristina Ljungros, Friluftsfrämjandet.

 I onsdags träffade Friluftsfrämjandet ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, för ge förslag på hur civilsamhället kan göra svenska folket mer krisvist, skriver debattören.
 I onsdags träffade Friluftsfrämjandet ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, för ge förslag på hur civilsamhället kan göra svenska folket mer krisvist, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kristina Ljungros
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I veckan är det ett år sedan Rysslands invasion av Ukraina. Många människor har tvingats fly. Mångfalt fler saknar möjlighet att laga mat, tillgång till rent vatten, el och värme.

Kriget har tydligt visat hur sårbara vi människor är, och hur viktigt det är att vara förberedd inför en krissituation. Där det allra viktigaste kan vara att ha övat praktiskt. I onsdags träffade Friluftsfrämjandet ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, för ge förslag på hur civilsamhället kan göra svenska folket mer krisvist.

En Sifo-undersökning beställd av Friluftsfrämjandet visar att det är den praktiska övningen som saknas i Sverige. 7 av 10 svenskar känner till att de har ett eget ansvar att förbereda sig inför en kris. Det är ett gott betyg till regeringens och myndigheters informationsarbete. Men om krisen väl slår till räcker det inte med information. Då krävs även att människor har förberett sig. Genom inköp av mat med lång hållbarhet och kläder som klarar kyla. Att ha övat på att laga mat med friluftskök eller bunkrat vatten. Det krävs att man har omvandlat informationen till både förberedelser och praktisk övning.

7 av 10 svenskar känner till att de har ett eget ansvar att förbereda sig inför en kris. 

Vår undersökning visar att endast 3 av 10 svenskar har gjort detta.

Därför är det mycket glädjande att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) väljer att fokusera årets nationella krisberedskapsvecka på att just öva.

En stor del av befolkningen saknar förberedelser

Myndigheter och kommuner är grunden för vårt samhälles krisberedskap. Men resurserna vid en kris kommer endast att räcka åt de mest behövande. Människor som till vardags klarar sig utan kommunens hjälp förväntas göra det även i tider av kris. Vår undersökning visar att en stor del av befolkningen idag saknar den förberedelse som krävs.

För många människor kan steget till att praktiskt öva inför en kris kännas stort.

Här kan Friluftsfrämjandet och andra organisationer spela en stor roll. Grundläggande friluftskunskap är i många delar detsamma som grundläggande krisberedskap. Kan man klara sig en vecka på fjället på egen hand har man goda chanser att klara en vecka utan el eller rinnande vatten i sin bostad. Vi kallar det för att vara krisvis.

Det behövs resurser

Vi kan, genom våra ideella ledare, erbjuda övningstillfällen där man får prova att laga en enkel måltid på ett friluftskök, att rena vatten, eller planera sin kommunikation utan telefon och dator. Under 2022 utbildade vi i Friluftsfrämjandet över 1000 ideella ledare för att sätta friluftskunskapen i en ny kontext. Ledare som idag skapar krisvisa mötesplatser över hela landet där tillfälle ges att öva och förbereda sig inför en kris.

Men det kräver resurser. Med stöd från regeringen kan vi skala upp arbetet ytterligare och konkret bidra till svenska folkets hemberedskap. Regeringen måste därför skapa förutsättningar för den förberedelse som behövs - innan krisen slår till.

Vid veckans möte med civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin presenterade vi följande konkreta förslag:

  • Utöka anslaget till MSB till förra årets nivå, då de fick ett extra anslag om 10 miljoner kronor. Medlen bör användas för att skapa förutsättningar för ideella organisationer att bidra till att öka svenska folkets hemberedskap.
  • Ge i uppdrag till kommuner och länsstyrelser att samverka med ideella organisationer för att öka allmänhetens krisberedskap. Anslå medel för att möjliggöra detta.
  • Öronmärk medel för aktörer som vill bidra till MSB:s krisberedskapsvecka med praktiska övningar riktade till allmänheten.

 

Nämnda personer

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024