Försvarsdepartementet läxas upp av JO

Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson är allt annat än imponerad över försvarsdepartementets hantering av en begäran från tidskriften Expo om att få ut en e-postlogg. Departementet får kritik på tre punkter av JO.

”Det var fel att inte spara meddelandena eftersom myndigheten borde
ha insett att dessa skulle begäras ut”, skriver JO bland annat.
”Det var fel att inte spara meddelandena eftersom myndigheten borde ha insett att dessa skulle begäras ut”, skriver JO bland annat.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

När en praktikant på tidskriften Expo förra våren begärde ut en e-postlogg från försvarsdepartementet så tog det för lång tid innan Regeringskansliet lämnade ut den: Drygt en vecka. Det är på tok för lång tid, enligt Justitieombudsmannen som nu kritiserar den saktfärdiga hanteringen på försvarsdepartementet.

”JO har i ett flertal beslut uttalat att ett besked i en utlämnandefråga normalt bör lämnas samma dag som framställningen gjordes.” skriver justitieombudsmannen Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Expos begäran gällde en granskning av en anställd på försvarsdepartementet som parallellt med sin anställning ska ha varit aktiv i den högerextrema miljön.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00