Kriget i Ukraina har gjort norrmännen mer positiva till EU och Nato

Norrmännen har blivit mer positiva till både Nato och EU, enligt en forskare vid Universitetet i Bergen. Stödet för Nato har ökat kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina, samtidigt som förtroendet för EU har tagit ett mindre steg uppåt. Det är framför allt det äldre gardet som är positivt.

Det norska folket är betydligt mer positivt inställt till både Nato och EU efter Rysslands invasion av Ukraina, enligt ny forskning. Här träffar Europeiska rådets ordförande Charles Michel Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Det norska folket är betydligt mer positivt inställt till både Nato och EU efter Rysslands invasion av Ukraina, enligt ny forskning. Här träffar Europeiska rådets ordförande Charles Michel Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto: EU
Christina Kullmann Five

– Det handlar om kriget.

Så sammanfattar Endre Tvinnereim, docent vid Universitetet i Bergen, resultaten av en undersökning om förändringen i norrmännens uppfattning om EU och Nato.

Nyligen höll han

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00