Debatt

Dags att skottfältsröja i särintressena

Alltför länge har det svenska försvaret fått stryka på foten för diverse särintressen. Nu är det dags att göra rätt prioriteringar och sätta Sveriges försvarsförmåga först, skriver Jörgen Berglund (M), ledamot i försvarsutskottet.

Att reglera Försvarsmaktens skott på skjutfälten är bara ett av alla märkliga avväganden som gjorts, skriver debattören. 
Att reglera Försvarsmaktens skott på skjutfälten är bara ett av alla märkliga avväganden som gjorts, skriver debattören. Foto: Johan Nilsson/TT
Jörgen Berglund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Moderaterna och regeringen arbetar hårt för att stärka Sveriges försvarsförmåga. Vi tillskjuter stora resurser i försvarsbudgeten för att säkerställa att Försvarsmakten kan växa och kan lösa sina uppgifter. Vi implementerar alla juridiska, militära och praktiska förändringar som behövs för att integreras i Nato. Vi genomför också en historisk upprustning av det eftersatta civila försvaret genom ekonomiska satsningar och nödvändiga lagändringar.

De förändringar som görs och de resurser som tillförs kommer dock inte räcka till för att bygga upp försvarsförmågan. Befintlig lagstiftning och bristande krisinsikt på andra områden hindrar en snabb förmågehöjning.

Ett märkligt beslut

I Karlskoga såg vi det senaste exemplet på detta systemfel där länsstyrelsen vägrade ge BAE Bofors utökat tillstånd att provskjuta och testa materiel på helger. I dagsläget får man endast testa under vardagar mellan klockan 7 och 18 om inte särskilda skäl föreligger. Detta hindrar både den svenska staten och externa kunder att snabbt testa och upphandla materiel. En ökad orderproduktion och ett storkrig i Europa ansågs dock inte som ett särskilt skäl enligt länsstyrelsen. Om detta är resultatet av den befintliga lagstiftningen eller en bristande krisinsikt låter vi vara osagt.

En tydligare politisk riktning ska till och försvarsindustrins behov ska bättre tillgodoses så Europa, Sverige och Ukraina kan rustas upp inför det ryska hotet.

Detta är dock det senaste beslutet i en lång rad av märkliga avväganden som gjorts på olika nivåer i Sverige. Här har vi exempelvis det statliga bolaget Miljömärkning Sverige som avråder från investeringar i försvarsindustrin av hållbarhetsskäl. Försvarsmakten regleras även hårt kring hur många skott som får avfyras på skjutfälten. Det tar också många år att få miljötillstånd för expansion av nödvändiga byggnader och skjutfält bara för att nämna ett fåtal märkliga exempel.

Nu skottfältsröjer vi i särintressena

Moderaterna ska inte bara tillföra de resurser som krävs för att upprusta totalförsvaret utan även se till att förändra denna dynamik. Vi ska skottfältsröja i särintressena som präglar vårt system och ställa rätt prioriteringar så totalförsvaret kan växa i den takt som behövs.

Regeringen har redan påbörjat detta arbete, bland annat genom att ge Försvarsmakten undantag för miljötillstånd vid övningar med utländska besök. Vi förbereder möjligheter till beslut om att överlåta egendom av väsentligt intresse för totalförsvaret till staten vid behov. I vårbudgeten aviserade vi också att en utredning ska tillsättas för att reformera miljötillstånden så industrin och näringslivet ges förutsättningar att växa.

Vi ska genomföra ett paradigmskifte på försvarsområdet. En tydligare politisk riktning ska till och försvarsindustrins behov ska bättre tillgodoses så Europa, Sverige och Ukraina kan rustas upp inför det ryska hotet. Vi har inte råd med en långsam anpassning utifrån dagens säkerhetspolitiska läge. Vi behöver agera resolut och är fast beslutna om att genomföra denna kursändring.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00