Redaktören tipsar: Missa inte detta i Almedalen

Den som vill veta mer om det militärstrategiska läget, försvarets utveckling och Nato har goda chanser under Almedalsveckan, exempelvis genom att lyssna på försvarsminister Pål Jonson (M). Men där finns andra – mer oväntade – seminarier inom säkerhet och försvar som sannolikt kommer överraska mer.

Försvarsminister Pål Jonson (M) kommer till Almedalsveckan och deltar i ett seminarium om utmaningarna med ett medlemskap i Nato. Men det finns även andra, mer oväntade seminarier, på temat säkerhet och försvar i Visby.
Försvarsminister Pål Jonson (M) kommer till Almedalsveckan och deltar i ett seminarium om utmaningarna med ett medlemskap i Nato. Men det finns även andra, mer oväntade seminarier, på temat säkerhet och försvar i Visby.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Berättelser som bär – om att skapa mening och motståndskraft

Om berättelsens och berättelsers makt för att upprätthålla och stärka motståndskraften i samhället mot fientliga aktörer som försöker bryta ner tilliten med narrativ som sår misstro och splittring.

I panelen sitter ärkebiskop Martin Modéus, FOI-forskaren och arkeologen Anna McWilliams, Helen Öberg från Sveriges biblioteksförening och tidigare MP-statssekreteraren Helene Öberg samt Lisa Mobrand som är utredare vid Myndigheten för psykologiskt försvar.

Plats: Mellangatan 54, Bryggarsalen, "Bryggarsalen - MPF:s arena", onsdag den 28 juni, 9.45-10.45

(Seminariet äger rum samtidigt som ett annat, med angränsande tema: En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap.)

Krisberedskap för djur

Kriget i Ukraina har om och om igen visat hur människor inte överger sina djur i krig. Det har startat en debatt i Sverige om hur krisberedskapen ser ut för djuren. Seminariet ska sträcka sig från arbetet med att rädda djur från kriget i Ukraina till den svenska beredskapen.

Med i panelen är Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist, välkänd före detta ridande polis, Säker Häst, forskaren Aida Alvinius från Försvarshögskolan och Eva Ladberg från Svenska Blå stjärnan
 
Plats: E-huset, Uppsala universitet, torsdagen den 29 juni, 13.15-14-30.

Svensk energiproduktion som en del av totalförsvaret – lärdomar av kriget i Ukraina

Hur ska Sverige bygga ett elsystem som är robust nog att stå emot en väpnad attack från främmande makt och som bidrar till att stärka landets försörjningstrygghet och prisstabilitet? Svarar på den frågan gör Michael Rühle, Sektionchef för klimat och energi, Nato, Tomas Kåberger, professor och tidigare generaldirektör vid Energimyndigheten, Elenor Bernlow Loyd från Rise och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius Bredhe.

Plats: Donnersgatan 6, torsdagen den 26 juni, 15.00-16.00.

Ett nytt Arktis smälter fram

Under den sällsynt nedslående rubriken ska en panel diskutera vad som händer i regionen i och med klimatförändringarna och hur det påverkar nordisk säkerhet. I panelen sitter Niklas Granholm, forskningsledare vid FOI, danska försvarsanalytikern Johannes Riber, Katarina Gårdfelt, generaldirektör vid Svenska Polarforskningssekretariatet samt norska ambassadören Aud Kolberg.

Plats: Donnersgatan 6, fredagen den 30 juni, 14.00-14.45.

Nämnda personer

Micael Bydén

Överbefälhavare vid Försvarsmakten
Officerutbildning och chefsutbildning via Försvarsmakten

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00