21-åring blir yngst i riksdagen

Daniel Lönn (SD) från Borlänge hoppar in som ersättare i riksdagen. Han blir därmed yngst och är den första ledamoten någonsin som är född på 2000-talet.

Daniel Lönn (SD) hoppar in som ersättare för föräldralediga Sara Gille. Rasmus Giertz, som tidigare har varit ersättare för Gille, hoppar in som ordinarie riksdagsledamot och tar över Mats Nordbergs plats.
Daniel Lönn (SD) hoppar in som ersättare för föräldralediga Sara Gille. Rasmus Giertz, som tidigare har varit ersättare för Gille, hoppar in som ordinarie riksdagsledamot och tar över Mats Nordbergs plats.Foto: Janerik Henriksson/TT, Facebook
Axel Hyttnäs Telin

Under söndagen avled riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas skogspolitiska talesperson Mats Nordberg efter en tids sjukdom.

Det innebär att Daniel Lönn från Borlänge blir ny riksdagsledamot, vilket Falu-Kuriren var först att rapportera om.

– Jag har inte fått någonting skrivet än, så jag låter det landa och avvaktar med att uttala mig. Tankarna går snarare till Mats Nordberg än någonting annat, säger han till tidningen.

Daniel Lönn är två år yngre än Aida Birinxhiku (S), som varit yngst i riksdagen sedan valet. Lönn är också den första ledamoten någonsin som är född under 2000-talet.

Fick höra genom medier

Det var via medier som Lönn fick reda på att det var han som stod närmast på tur att bli ledamot.

– Först och främst vill jag invänta ett fysiskt besked från rätt instans, så att vi kan ha ett möte och gå igenom förutsättningarna så att jag kan söka tjänstledigt.

I Dalarna har Lönn varit ansvarig för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna. Det är ännu inte klart vilka frågor han kan komma att få jobba med i riksdagen.

Rättelse: Daniel Lönn tar inte över Mats Nordbergs riksdagsplats. Han är i stället ersättare för föräldralediga Sara Gille. Rasmus Giertz, som tidigare var Gilles ersättare, tar Nordbergs plats som ordinarie riksdagsledamot.

Läs också

Nämnda personer

Daniel Lönn

Tidigare ersättare i riksdagen (SD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00