Var tionde riksdagsledamot har slutat

AVHOPP. 33 av de riksdagsledamöter som valdes in 2014 sitter inte längre i riksdagen. De flesta går till andra toppjobb i politiken men det finns undantag.

Var tionde riksdagsledamot har sagt tack och adjö till riksdagen under mandatperioden.
Var tionde riksdagsledamot har sagt tack och adjö till riksdagen under mandatperioden.Foto: Pixabay
Johan Manell

Av de 349 riksdagsledamöter som valdes in 2014 har 33 stycken lämnat riksdagen. Två av dem som har kommit in som ersättare har också lämnat. Det gör att sammantaget har var tionde ledamot riksdagsledamot lämnat under mandatperioden. 

Det parti som har flest som lämnat är Moderaterna med 10 stycken. Två av dessa, Pia Hallström och Margareta B Kjellin, har avlidit under mandatperioden. Procentuellt är tappet störst för Vänsterpartiet där närmare var femte ledamot lämnat sedan 2014. Sverigedemokraterna har förutom de 5 ledamöter som lämnat riksdagen, 6 ledamöter som har lämnat partiet eller blivit uteslutna. Men de sitter kvar i riksdagen som politiska vildar.

 

Flera kvar i politiken

Många av riksdagsavhopparna finns dock på ett eller annat sätt kvar inom politiken men på andra arenor. Två av Sverigedemokraternas invalda ledamöter, Kristina Winberg och Peter Lundgren, lämnade direkt för att de några månader tidigare hade valts in i Europaparlamentet. Ett antal ledamöter har också valt att gå till region- och kommunpolitiken. Ulf Berg (M) tog chansen när det blev två lediga platser som oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

– Jag hade ju suttit närmare 10 år i riksdagen och tyckte det stod still i utvecklingen. Jag kände att skulle jag prova något nytt för var det rätt läge att göra det nu, i och med att jag närmar mig 60, säger han till Altinget.

Dygnets 24 timmar och veckans 7 dagar blev väldigt splittrade. Jag tyckte att jag jobbade jämnt.

Christer Engelhardt (S)
Om en av anledningarna till att han lämnade riksdagen

Ulf Berg tillhör den skara som har erfarenhet från alla tre politiska nivåer i Sverige. Han var tidigare också varit kommunalråd. Han menar att det på många sätt är ett svårare jobb att vara kommun- och landstingspolitiker än riksdagsledamot.

– Det enklaste jobbet är att sitta i riksdagen eftersom du har mycket stöd. I landstinget får du mycket mer av kritiken från väljarna när saker och ting inte går bra. På riksdagsnivå blir du längre ifrån och ser inte effekterna av det du beslutar, säger han.

Toppjobb

Flera av ledamöterna har också lämnat riksdagen för olika toppjobb. Carin Jämtin (S) har tagit över som generaldirektör på Sida, Per Bill (M) har blivit landshövding i Gävleborg och Erik Ullenhag (L) och Håkan Juholt (S) är numera ambassadörer.

Flera av ministrarna i den tidigare alliansregeringen har också gått vidare i karriären. Fredrik Reinfeldt (M), Catharina Elmsäter-Svärd (M), Ewa Björling (M), Hillevi Engström (M), Lena Ek (C) och Göran Hägglund (KD) har alla checkat ut från riksdagen under mandatperioden. Riksdagsveteranen och tidigare talmannen Per Westerberg (M) tillhör också dem som har lämnat.

Men även två ministrar från den nuvarande regeringen Åsa Romson (MP) och Gabriel Wikström (S) har lämnat under mandatperioden.

Bytte riksdag mot onlinespel

Sedan finns det också de som har lämnat för att göra något helt annat. Moderaten Gustaf Hoffstedt valdes in i riksdagen 2010. Han återvaldes 2014 men lämnade sin riksdagsplats kort efter det för att bli generalsekreterare hos branschföreningen för Onlinespel. 

– Jag hade jobbat med politik under lång tid och tyckte att jag ville tillbaka till den vanliga arbetsmarknaden, säger han till Altinget.

Han trivs bra med det beslutet och har i dagsläget inga ambitioner att återvända till rikspolitiken. Men han utesluter inte en comeback.

– Partipolitik är jättespännande. Jag går gärna in och ut ur politiken om det är så att jag skulle få ett förtroende för det i framtiden, säger Hoffstedt.

Gick till kyrkan

Även på andra sidan blockgränsen finns det exempel på riksdagsledamöter som lämnat politiken helt i samband med riksdagsavgången. Socialdemokraten Christer Engelhardt hade 12 år bakom sig i riksdagen när han erbjöds en tjänst som stiftsdirektor och kanslichef i Visby stift. Han berättar att han tappade suget efter valet 2014.

– Jag kom liksom inte igång efter valet. Jag kände inte den här valsegerglädjen. Jag var ganska trött och sliten och kände egentligen att tre mandatperioder var lagom för min del, säger han till Altinget.

När sedan frågan från Visby Stift kom ungefär samtidigt som det var tal om nyval valde han att hoppa av sin riksdagsplats och ta jobbet hemma på Gotland.

Höga krav

Christer Engelhardt menar att det ställs högre krav i dag på riksdagsledamöter än när han kom in i riksdagen. Dels att stödet till den enskilde ledamoten har begränsats men också att ledamöterna, mycket i och med sociala mediers intåg, förväntas vara ständigt närvarande.

– Dygnets 24 timmar och veckans 7 dagar blev väldigt splittrade. Jag tyckte att jag jobbade jämnt, säger han.

För några år sedan köpte Christer Engelhardt en sommarstuga utan vatten och toalett, men kände sig tvungen att installera fiber för att få en uppkoppling som gjorde att han kunde jobba.

– Jag levde med datorn och telefonen. Jag hade utedass men satt med full uppkoppling på utedasset, säger han.

Lämnade - men vill tillbaka

Johan Pehrson (L) hade suttit i riksdagen i 17 år när han lämnade sin plats 2015 för att satsa på att investera i och utveckla mindre företag. Men suget har kommit tillbaka.

– Jag längtar så. Förstå att få stifta lagar och vara med och påverka Sverige. Det finns ingenting bättre, säger han till Altinget.

De tre senaste åren har han varit vd för företaget Watt och Veke. Och det arbetet har han trivts med.

– Det är viktigt att känna att man kan göra någonting annat så att man inte blir riksdagens fånge, säger han.

Johan Pehrsons egna sug efter att komma tillbaka i kombination med att folk uppmanat honom att kandidera gör att han nu står som förstanamn på Liberalernas riksdagslista i Örebro län.

– Jag känner att jag har mer att ge. Dels har jag fått nya erfarenheter men jag har också fått perspektiv på politiken. Jag har ju betraktat den utifrån.

Och att han är taggad på en riksdagscomeback går inte att ta miste på.

– Människor kan vara beroende av olika saker. Jag kanske är beroende av  samhällsdebatt och politik och det finns ju värre saker att vara beroende av, säger han.

Dokumentation

De har lämnat riksdagen under mandatperioden:

2014

Kristina Winberg (SD)

Peter Lundgren (SD) 

Christoffer Dulny (SD)

Ewa Björling (M)

Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Torkild Strandberg (L)

Patrik Jönsson (SD)

Per Westerberg (M)

Fredrik Reinfeldt (M)

2015

Gustaf Hoffstedt (M)

Christer Engelhardt (S)

Johan Pehrson (L)

Göran Hägglund (KD)

Lena Ek (C)

Per Bill (M)

Veronica Palm (S)

2016

Anders Ahlgren (C)

Erik Ullenhag (L)

Håkan Juholt (S)

Ulf Berg (M)

Pia Hallström (M) avliden

2017

Jan-Olof Larsson (S)

Margareta Berg Kjellin (M) avliden

Hans Unander (S)

Carin Jämtin (S)

Anders Forsberg (SD)

Hans Linde (V) 

Åsa Romson (MP)

Daniel Sestrajcic (V)

Börje Vestlund (S) avliden

Wiwi-Anne Johansson (V)

Stig Henriksson (V)

2018

Lars Eriksson (S)

Gabriel Wikström (S)


Nämnda personer

Christer Engelhardt

Stiftsdirektor Visby stift
Fritidsledare, församlingsassistent (Sigtuna folkhögskola, 1993), diakon (Diakonistiftelsen samariterhemmet, 1994)

Gustaf Hoffstedt

Generalsekreterare Branschföreningen för onlinespel
Fil.kand.

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00