Det här satsar ungdomsbossarna på 2018

VAL. De flesta av ungdomsförbundens ordförande vill ta plats i riksdagen nästa år och för några ser chanserna goda ut. Men Muf:s ordförande väljer en annan väg.

Flera ordföranden i ungdomsförbunden hoppas få ta plats i riksdagen i september 2018.
Flera ordföranden i ungdomsförbunden hoppas få ta plats i riksdagen i september 2018.Foto: Riksdagen
Johan Manell

Altinget har pratat med ordförande i ungdomsförbunden om deras kandidaturer i valet nästa år.

Den 9 september nästa år går svenska folket till valurnorna. Och på flera av partiernas valsedlar kan väljarna sätta sina kryss på en ungdomsförbundsordförande. I Östergötland toppar Cuf:s ordförande Magnus Ek Centerpartiets lista.

– Jag vill in för att göra skillnad. Är det någon gång som jag kommer att kunna göra det så är det nu, säger Ek.

Bra till för att knipa en riksdagsplats ligger också LUF:s ordförande Joar Forssell som återfinns på plats 6 på Liberalernas riksdagslista i Stockholms län. Forssell själv är hoppfull.

Många i min ålder har kanske lite för bråttom och ska framåt jättesnabbt och roffa åt sig så många uppdrag som möjligt. Det är en generell trend jag känner.

Benjamin Dousa
Muf-ordförande, som inte kandiderar till riksdagen.

– Plats 6 är absolut en valbar plats. Vi jobbar ju dessutom hårt för att Liberalerna ska öka inför valet så det ska nog gå vägen, säger han.

Även Christian Carlsson (KDU), Hanna Lidström (Grön Ungdom), Axel Hallberg (Grön Ungdom) och Philip Botström (SSU) står på riksdagslistor. Men de står på platser som i det förra valet inte innebar valbar plats. Däremot ligger exempelvis Carlsson och Hallberg bra till för att nå framgångar i kommunvalen i Stockholm respektive Lund.

De kandiderar inte

Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot är inte medlem i Vänsterpartiet och kandiderar heller inte i några val. En som däremot väljer att ställa upp i valet är Muf:s ordförande Benjamin Dousa. Men i stället för riksdagen har Dousa siktet inställt på att bli återvald till Stockholms Läns landsting där han är Moderaternas förstenamn på listan inför 2018.

– Jag sitter i landstinget i dag och kände att det skulle vara givande och viktigt att fortsätta där. Stockholms läns landsting omsätter 80 miljarder så det är inga småsaker det handlar om. Där känner jag att jag kan göra skillnad för Moderaterna, säger han.

Ålder

Dousa berättar att han i dagsläget inte är intresserad av att sitta i riksdagen och riktar samtidigt en del kritik mot att unga personer i politiken ibland har allt för bråttom att ta sig framåt i partierna.

– Många i min ålder har kanske lite för bråttom och ska framåt jättesnabbt och roffa åt sig så många uppdrag som möjligt. Det är en generell trend jag känner. Att väldigt många unga innan man jobbat en dag utanför politiken eller har en utbildning ska in i riksdagen och kanske till och med funderar på att bli partiledare. Det tycker jag är illavarslande för framtiden, säger han.

Christian Carlsson tycker att fokus på unga eller gamla är ointressant.

– Det behövs fler KDU:are i riksdagen. Vi har många duktiga unga kristdemokrater som skulle kunna göra ett bra jobb där. Men det finns inga absoluta sanningar att vi behöver fler unga eller äldre. Utan det handlar snarare om att vi ska ha de bäst lämpade personerna, säger han.

Personval

När det gäller personvalskampanjer ser det olika ut. Magnus Ek säger att han ska bedriva en “fet” personvalskampanj.

– Konkurrens är bra också för den stora gruppen. Jag tror att gruppen av kandidater kommer tagga varandra, jaga varandra men också hjälpa varandra. Det är inte fel att konkurrera även inom ett lag. Allas vårt mål är ändå i slutändan att Centerpartiet ska göra ett bra val, säger han.

Axel Hallberg kommer däremot inte aktivt jobba för personkryss för att förbättra sina chanser att komma in i riksdagen. Men han ser att det finns ett stort värde i att ha unga på listan.

– Det är det viktigt att vi har unga riksdagskandidater på listan som kan träffa och prata politik med unga, säger han till Altinget.

Christian Carlsson och Joar Forssell kommer också att bedriva personvalskampanjer. Medan Benjamin Dousa inte kommer att göra det till landstinget.

– Moderaterna i Stockholm har fattat beslutet att man ska kandidera för partiet i första hand och sig själv i andra hand och det är det jag tänker göra också, säger Dousa.

Partiet kontra förbundet

Samtliga ordförande som Altinget har varit i kontakt med säger att de främst kandiderar för partiet. Men att många samtidigt upplever att förbundet står bakom och stöttar dem. I Christian Carlssons fall är det till och med en önskan från förbundet att han kandiderar.

– Ett av våra verksamhetsmål i KDU är att förbundsordförande ska komma in i riksdagen, så klart kommer KDU Stockholm vara en viktig del i min valkampanj, säger han.

Joar Forssell menar att han hamnat på listan på grund av sina värderingar och att han representerar dessa i valrörelsen.

– Jag kandiderar för Liberalerna men inom vårt parti finns en stor politisk bredd. De värderingar jag står för är de värderingar både LUF:s medlemmar röstat på när de valt mig till ordförande och de värderingar Liberalernas medlemmar röstat på när de bestämt ordningen på riksdagslistan. Ingen representerar något eller någon annan än de som röstat på hen, säger Joar Forssell.

SDU

Sverigedemokraterna spikar sin riksdagslista i mars 2018. De 60 första namnen kommer att vara samma på en nationell lista. Partiet är nu inne i en nomineringsprocess. SDU:s ordförande Tobias Andersson säger att han har blivit nominerad men att det är upp till distrikten att bestämma den slutliga listan. Samtidigt kommer SDU inte att bedriva några personvalskampanjer utan jobba för partiet i valrörelsen.  

– Ungdomsförbundet kommer inte pusha för några egna kandidater. Däremot lär personer från ungdomsförbundet hamna på olika listor, säger Andersson.

Fotnot: Altinget har varit i kontakt med samtliga förbundsordförande. Utom SSU:s ordförande Philip Botström som via sin pressekreterare låter meddela att han avböjer att svara.

Dokumentation

De ställer upp i riksdagsvalet

Magnus Ek, Centerpartiet, plats 1 Östergötland (C fick 1 mandat i valkretsen 2014)

Joar Forssell, Liberalerna, plats 6 Stockholms Stad och län (L fick totalt 6 mandat i valkretsarna 2014)

Christian Carlsson, Kristdemokraterna, plats 5 Stockholms stad (KD fick 2 mandat i valkretsen 2014)

Philip Botström, Socialdemokraterna, plats 7 Värmland (S fick 5 mandat i valkretsen 2014)

Hanna Lidström, Miljöpartiet, plats 12 Stockholms stad (MP fick 4 mandat i valkretsen 2014)

Axel Hallberg, Miljöpartiet, plats 2 Skåne läns södra (MP fick 1 mandat i valkretsen 2014)

Ställer eventuellt upp

Tobias Andersson, Sverigedemokraterna, Listan spikas i mars 2018

De ställer inte upp i riksdagsvalet

Benjamin Dousa, Moderaterna, ställer upp på plats 1 i Stockholms läns landsting

Henrik Malmrot, Ung Vänster, är inte medlem i Vänsterpartiet och ställer inte upp i val


Nämnda personer

Benjamin Dousa

Bistånds- och utrikeshandelsminister (M)

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

Magnus Ek

Tidigare ordförande Hela Sverige ska leva

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024